Japonya'daki radyasyon tehdidi çok sayıda uluslararası restoran ve otel zincirini Japon gıda ürünleri kullanmaktan vazgeçirdi. Dünyanın en pahalıları arasında yer alan Japon restoranlarının geleceği belirsizliğe büründü.
Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da ortaya çıkan nükleer sızıntı tehlikesi dünyanın dört bir yanında panik yarattı. Fukuşima nükleer santraline yakın bölgelerdeki içme suyu, deniz suyu, brokoli ve çiğ süt gibi çok sayıda üründe yasal ölçütlerin üzerinde radyoaktif madde saptanması sonrası ülkeler birbiri ardına Japon gıda ürünlerine yasak getirmeye başladı.
Sabah Gazetesi'nde yayınlanan habere göre, Güney Kore, Çin, Tayvan'da çok sayıda şirket raflarında Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine yasak uygularken, restoranlar da mönülerinden Japon yemeklerini çıkarmaya başladı. ABD Japonya'dan gıda ithalatını geçici olarak durduğunu açıklayan ilk ülke oldu. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), radyoaktif kirlilik endişesiyle Japonya'nın kuzeydoğusunda radyasyonun yayıldığı dört bölgeden süt, meyve ve sebze alımının durdurulmasına karar verdi. Tüm dünyada lüks restoran trendlerinde üst sıralarda bulunan Japon yemek kültürü de son gelişmelerden sonra büyük yara aldı. Başta sushi olmak üzere Japon yemeklerinin yapıldığı gıda ürünleri, radyasyon riski nedeniyle birçok ülkede yasaklı hale geliyor. ABD'nin ardından Güney Kore'nin de Japonya'dan bazı gıda ürünleri ithalatına yasak getirmesi bekleniyor.
6 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Avrupa'da ise Japon gıda ürünlerine yönelik ilk tepki Fransa'dan geldi. Fransa, Avrupa Komisyonu'na Japonya'dan gelen ürünlere 'sistematik kontrol yapılması' talebinde bulundu. Japonya'ya komşu diğer Asya ülkeleri, söz konusu riske karşı gümrüklerde kontrolleri sıklaştırdı. Tayvan yönetimi, balıkçılara Japon sularında avlanmamaları yönünde tavsiyede bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolarlık gıda ihracatında bulunan Japonya'da söz konusu ürünlerin ihracattaki payı yüzde 1 civarında.
Fukuşima'dan gıda nakliyesi durdu
Japonya, nükleer santraldeki sızıntı yüzünden Fukuşima ve çevresinden ülkenin diğer bölgelerine yapılan bazı gıda ürünlerinin nakliyesini yasakladı. Japon yetkililer, halka bölgede yetişen yapraklı ürünleri yememeleri yönünde tavsiyede bulunuyor.
Ünlü restoranlar mönü değiştiriyor
Hilton Worldwide'nin Asya'daki otelleri, Japonya'dan taze ve çiğ gıda ürünleri almayı durdurdu. Şirket, gıda satın alımında Filipinler, Endonezya ve Avustralya'ya yöneldi.
Hong Kong merkezli Mandarin Oriental International ile Shangri-La Asia otel zincirleri, mutfaklarından Japonya'dan gelen gıda ürünlerini kaldırma kararı aldı.
Güney Kore'nin en büyük perakende zincirlerinden Lotte Shopping Co, Japonya'dan balık alımlarını durduracağını açıkladı.
Londra'daki ünlü restoran Zuma ve Roka Japanese restoranları, geçtiğimiz haftadan itibaren Japonya'dan taze gıda ürünü almaya son verdiklerini bildirdi.
Sözleşmeler gözden geçiriliyor
Hong Kong'un en büyük havayolu şirketi Cathay Pacific Airways, uçakta servis edilen ürünlerin Japonya'dan değil, Çin'den temin edildiğini açıkladı.
Marriott International bünyesinde faaliyet gösteren JW Marriott oteli, Hong Kong'taki otellerinde Japonya'dan gıda siparişi vermeyi durduklarını bildirdi.
Hong Kong'un en büyük süpermarket zincirlerinden City'super, Japon şirketleri ile yapılan anlaşmaların gözden geçirileceğini ve ithalat konusunda sınırlamalara gideceklerini duyurdu.
Avustralya'nın en büyük et ithalatçılarından Sanger Australia Pty şirketi, yılda 35 bin ton et satın aldıkları Japon şirketlerle anlaşmaları yeniden gözden geçireceklerini açıkladı.
Hükümetten 'sakin olun' çağrısı
Gıda ürünlerinde radyasyon miktarının artmakla birlikte insanlar için tehlike oluşturmadığını savunan Japon hükümet sözcüsü Yukiyo Edano, uluslararası toplumları ortaya çıkabilecek spekülasyonlara karşı uyararak, aşırı tepki göstermemelerini talep etti. Buna karşın Japonya'da hallk, musluk suyundan içmemeleri konusunda uyarılıyor.
11 ÜRÜNDE RİSK YÜKSEK
Japon yetkililer, yasal ölçütlerin üzerinde radyoaktif madde tespit edilen gıda ürünü sayısının 11 olduğunu açıkladı. Ürünler arasında süt, brokoli, maydanoz, ıspanak, marul da bulunuyor.
www.turizmdebusabah.com
|