Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Manisa İl Genel Başkanı / DURSUN ALİ YILDIZ

 Dünyanın en uzun süreli kutlanan şenlik ve festivalleri arasında yer alan mesir, günümüzde hem şifa niyetine hem de kente sosyal ve ekonomik katkı sağlayacak konuma geldiği tartışılmaz bir gerçek olmuştur.
 
500 yıla yaklaşan yaşı ve etkisinden öteye günümüzde çok tartışılan organik tarımında yeniden gündeme gelmesini sağlayan önemli bir unsurdur aslında. Tarım ürünlerinde kullanılan ilaç kalıntısının gelişmiş dünya ülkelerinde nasıl kabul görmüyorsa bu gün mesirdeki natürellik bir kez daha tartışmaya açılmalı ve üzerinde çalışma yapılmalıdır. Çünkü mesir macununun içindeki baharatların tamamı insan sağlığı açısından şifa olarak kabul görmüştür.
 
Milli içeceğimiz haline gelen çayın alternatif içeceği olarak da kullanılan bitki çayları arasında mesire katılan baharatların Manisa’da yetiştirilmesi konusunda çalışma yapılmalıdır. Özellikle de dünyanın en çok bitki çeşidinin yetiştirildiği ve buna müsait olduğu Manisa’nın verimli tarım arazilerini de iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu gün mesir macununa katılan baharatların bazılarının ithal edildiğini düşünecek olursak, yıllar önce şehrimizde yetişen bu baharat türlerinin neden yetiştirilip yetiştirilmediği konusunda da ayrıca bir çalışma yapılması elzem olmuştur.
 
Beraberinde Mesir Festivali’nin kentimize getirdiği sosyal canlılığın artırılması ve yurt dışından insanların da katılımının sağlanması her yıl ayrı bir çalışma unsuru olmalıdır. . Yalnızca mesirin saçıldığı gün on binlerce insanın geldiği kentimizde on binlerce insanı festival boyunca kentimizde barındırabilecek tesis ve etkinliklerin süreli ve yaygın olarak kalmasını sağlamanın farklı çalışmalarının yapılması ayrı bir bilimsel çalışma gerektirmektedir.
 
Dünyanın hatırı sayılır sanayi kentleri arasında yer alan ve her geçen gün büyüyen sanayisinin mesir aracılığıyla, bir verimli tarım arazileriyle bir bütün halinde ortak akıl ve çalışmayla gelişmesini ve gelişimini sağlamak kentin boyutunun artmasını sağlayacaktır.
 
Mesirin yalnızca otantik bir değer olarak temsili olarak yapılmasından ziyade kentimize ekonomik getirisinin rantabl hale getirilmesi ve kentin kaynaklarının bununla birlikte doğru orantılı kullanılması yine ortak akıl ve ortak çalışmanın bir ürünü olacaktır.
 
İl Özel İdaresi olarak her yıl Mesir Festivali’ne ekonomik olarak katkı sağlamaktayız. İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımın da oybirliği ile destek verdiği Mesir Festivali için yapılacak olan her değerli çalışmaya yine İl Genel Meclisimiz büyük katkı sağlamaya devam edecektir. Manisa Valiliği ve İl Özel İdaresi ile İl Genel Meclisimiz Mesir Komitesi’nin içinde yer aldığı gibi her katkıyı sağlamayı da görev kabul etmiştir. Manisalıların 500 yıla yakın geleneğini yaşatmak için İl Genel Meclisi olarak nasıl destek sağlıyorsak festivalin gelişmesi, dünya standartlarının üzerinde bir festival olması için, bilimsel çalışmaların ve sosyal ekonomik gelişimlerinin sağlanması için yine destek vermeye devam ederiz.
 
Mesirin artık Manisa’dan öteye bir etkinliğin yanı sıra ülkemizin dünyaya açılan sayılı festivallerinden birisi olmayı arzulamayı ve hedefimizi bu yöne kaydırmayı düşünmeliyiz. Dünyanın en büyük baharat ve baharat sanayi fuarının Manisa’da bu tarihlerde oluşturulabilmesi için ayrı bir çalışma yaparak mesir aracılığıyla buna dikkat çekmek ayrı bir sanayinin Manisa’da oluşturulması çalışmakta mesirin tabiatına daha uygun olacak düşüncesi içerisindeyim.
 
Mesir için Manisa’da buluşmak dileğiyle...
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mesirin Manisa’ya sosyal ve ekonomik katkısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız