Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sıvı yağ üretiminde Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu söyleyen Tügmad Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Türkkan, “Sıvı yağ için yılda 2 milyar dolar harcıyoruz. Tarıma dayalı sanayi Türkiye’nin hem istihdam sorununu çözer, hem de dünyayı vurması beklenen gıda fiyatları krizinden kurtulmamızı sağlar” dedi.

TÜRKİYE’nin tarıma dayalı sanayiye geçiş yaparak, hem istihdam sorunundan hem de önümüzdeki dönemin en büyük kriz sebeplerinden biri olarak gösterilen yüksek gıda fiyatlarından kurtulabileceğini söyleyen Tügmad Türkkan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Türkkan, Türkiye’nin yeterli yağlı tohum yetiştirilmediği için sıvı yağ üretiminde de dışa bağımlı olduğunu söyledi. Dünyada ülkelerin gıda zenginliğinin yağ tüketimi ile belirlendiğini söyleyen Türkkan “Türkiye zenginleştikçe sıvı yağ tüketimi de artıyor. Yağ tüketimi her yıl yüzde 6.5 artış gösterse de yağlı tohum üretimi gelişmiyor” dedi.

4 milyar dolarlık sektör

Konsolide olarak 160 milyon dolar yıllık cirosu bulunan Tügmad’ın 1999 yılına kadar ihracat gerçekleştirdiğini ancak daha sonra iç pazara yönelme kararı aldığını anlatan Türkkan, şunları söyledi: “Türkiye’de bitkisel yağ sektörü 4 milyar dolar büyüklüğe sahipken yıllık tüketim de 2 milyon ton. Ancak Türkiye bu hacmin sadece 700 bin tonunu kendisi üretebildiği için yağ politikası da dışa bağlı. Dolayısıyla sektörün 2 milyar dolarlık, yani 1.3 milyon tonluk kısmı ithalattan oluşuyor. Büyük miktarlarda yağ ihraç eden bir ülke olmamıza rağmen, İran Türkiye’den ayçiçeği yağı alıyor. Türkiye o pazarda sessiz sedasız büyüyor.”
Yerinde istihdama yönelik sanayileşme için tarıma dayalı sanayinin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Türkkan, şöyle konuştu: “Bu sayede hem tarım ürünleri çeşitlenir, hem de Türkiye önümüzdeki dönemde beklenen açlık tehlikesinden uzak olur. Yağ tüketiminin dünyada iki farklı şekilde kullanılıyor. Burada ilk olarak
fast-food alışkanlığı büyük rol oynuyor. İkincisi ise yemek kültürü. Biz yemek kültürü olan bir millet olarak aynı yemeğe daha fazla yağ koyarak yağ tüketimimizi artırmıyoruz.”

Kanola üretimi teşvik edilmeli

TÜRK çiftçisinin, bioyakıt üretiminde en önemli katkı madde olan kanola bitkisinin yetiştirilmesi için teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Mücahit Türkkan, bunun Türkiye’nin çevrecilik konusundaki çalışmalarına da katkı sağlayacağını söyledi. Türkkan, “Almanya yılda 7 milyon ton kanola bitkisi yetiştiriyor. Almanya’da insanlar evde kanola yetiştirip devlete satıyor. Bunun Türkiye’de de yaygınlaştırılması lazım” diye konuştu.

6 milyon dolar yatırdı, günlük kapasite 1000 ton oldu

2010 yılında gerçekleştirdikleri 6 milyon dolarlık yatırımla fabrikasının kapasitesini günde bin tona çıkardıklarını anlatan Tügmad Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mücahit Türkkan, “1997 yılında kurulan fabrikamız 500 ton kapasiteye sahipti. 2004 yılında 700 ton 2010’da 1000 tona çıktık. 300 tonluk kapasite artırımı için 6 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu. Türkkan, fasulye, soya mısır ve ay çekirdeği gibi her türlü çekirdekli tohumdan ham yağ çıkardıklarını belirtti.

 

 

www.hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
03.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sıvı yağda 2 milyar dolar dış ticaret açığımız var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız