Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Protein talebi artacak, özel bakanlık kurulsun, balıkçılığımız gelişsin 

Yaşar Holding’in kurucusu Selçuk Yaşar, balıkçılığın gelişmesi için ayrı bir otorite altında toplanması gerektiğini söyledi.

‘Tarım-Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı kurulmalıdır’ adıyla kaleme aldığı kitabını tamamlayan Yaşar, “Çipura, levrek, alabalık ve diğer türlerin üreticiliği ve yetiştiriciliği ülkemizin geleceği bakımından son derece stratejik bir sektördür. Zira önümüzdeki 15 yıl içinde protein ihtiyacı ülkemizi de kapsayan geniş bir coğrafyada çok ciddi şekilde hissedilecektir. Bu nedenle tüm sorunlan Türkiye’de Tarım-Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından ele alınmalıdır” dedi. 

 

Denizden geçinenler zorda

Sektörün çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Yaşar, kitabında şu değerlendirmeye yer verdi: “Aynı sorunlar geçimlerini denizlerimiz, göllerimiz ve akarsularımızda balık avcılığı ile sağlayan binlerce aile için de geçerlidir. Ülkemizde de Fransa, İspanya, Danimarka, Portekiz ve Rusya’da olduğu gibi bir bakanlık sistemi hayata geçirilmelidir. Modern teknolojiye sahip ve çevreye duyarlı olan üreticiler, günümüzde faaliyetlerini kıyılardan 1.1 kilometre uzaklıkta sürdürüyor. Oysa o noktaların pek çoğu ilgili tebliğde belirtilen yasal limitlerden çok daha derin. Fırtınalı havalarda kafeslerin kontrolü ve lojistik akışının sağlanması neredeyse mümkün değil. Bu nedenle son yıllarda ne yazık ki yaşamını yitiren meslek mensuplarımız bulunuyor.”

İzmir’de kira 4 bin 100 lira

Problemlerin en başında deniz yüzeyi alan kiraların geldiğine ifade eden Yaşar, şu yorumlarda bulundu: “Dönüm başına Mersin’de 300 lira, Ordu’da 450 lira kira bedeli alınırken İzmir’de bu 4 bin 100 lira. Bu bedeller ihracat yoluyla ülkemize döviz kazandırdığımız çipura ve levrek pazarı, Yunanistan’da yaklaşık 700 lira, İspanya’da 430 lira, İtalya’da ise sadece 30 lira. Bu nedenle İzmirli çipura, levrek, alabalık ve diğer su ürünleri üreticileri, gerek iç pazarda gerekse dış pazarda haksız rekabetle karşı karşıya. Sektörel sorunlar giderilmediği takdirde Türkiye Yunanistan’dan sardalya, Senegal’den barbun ve çingene palamudu, Gana’dan dil balığı, mercan, mezgit ve sinarit ithal etmeyi sürdürmek zorunda.”

Turizme ve yerleşime açık olmayan yerlerde üretim yapılabilir

TÜRKİYE’nin turizme ve yerleşime açık olmayan pek çok koya sahip olduğunu, bu sahalardan su ürünleri sektörüne uygun olanlar belirlenip ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini vurgulayan Selçuk Yaşar, “Turizme ve yerleşime açık olmayan noktalarda üretim için tesis kurulabilmeli” dedi.

2 bin adet bastırdı Erdoğan’a da gönderdi

SELÇUK Yaşar’ın yazdığı kitap 2 bin adet basıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri başta olmak üzere milletvekillerine, ilgili bakanlıkların yönetim kademelerine, iş dünyasında başta Koç Topluluğu Şeref Başkanı Rahmi Koç olmak üzere TÜSİAD yöneticileri, İTO, EBSO, TOBB yöneticileri, su ürünleri fakülteleri, valilikler, kaymakamlıklar, belediyelere de gönderildi. Yaşar, “Sektörün problemlerini Sayın Başbakanımıza takdim ettim. Zira Başbakanımız ülkemiz için istihdam alanlarını güçlendirecek ve yeni pazarlar ile iş sahaları yaratacak çalışmalara imza atıyor” dedi.

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
04.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Protein talebi artacak, özel bakanlık kurulsun, balıkçılığımız gelişsin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız