Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kadın girişimciden  

KADIN GİRİŞİMCİDEN ''KRAL AĞACI'' İHRACATI -ÇORUM'DA BİR TARIM FİRMASININ YÖNETİCİLİĞİNİ YAPAN KADIN GİRİŞİMCİ EKER, ANA VATANI ÇİN OLAN VE ''KRAL AĞACI'' OLARAK TANINAN PAULOWNİA AĞACINI YETİŞTİREREK KOMŞU ÜLKELERE İHRAÇ EDİYOR 

 

ÇORUM (A.A) -  Çorum'da bir tarım firmasının yöneticiliğini yapan kadın girişimci Aynur Eker, ana vatanı Çin olan ve ''kral ağacı'' olarak tanınan paulownia ağacını yetiştirerek komşu ülkelere ihraç ediyor.

     Osmancık ilçesi Koyunbaba Mahallesi'nde faaliyet gösteren Osmancık Tarım Sanayi ve Limited Şirketi Müdürü Eker, 100 dönümlük bir alanda bal yapımından kent peyzajına, ilaç yapımından mobilyaya kadar pek çok kullanım alanına sahip olan paulownia ağacı fidanı yetiştiriyor.

     Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl boyunca hobi olarak fidan yetiştiriciliği ile uğraştığını, ziraat mühendisi eşinin de desteğiyle 2006 yılından itibaren müdürlüğünü yaptığı firmada yetiştirdikleri, dünyanın en hızlı büyüyen ağacı olarak nitelendirilen kral ağacını yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi.

     Ağacın, Çin'de kral sarayları ile mobilyaların yapımında kullanıldığı için ''kral ağacı'' olarak adlandırıldığını belirten Eker, Türkiye'de çok bilinmeyen paulownia'nın Çin'de 2 bin 600 yıldan beri yetiştirildiğini bildirdi.

     Eker, özellikle kaliteli kerestesinden dolayı tercih edilen kral ağacının bu yılki ilk ihracatını 30 bin fidanla Bulgaristan'a gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Kuzey Irak, Romanya, Azerbaycan ve Bulgaristan ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor. Avrupa ülkelerinden gelen talepleri de miktarlarına göre değerlendiriyoruz. Ülkemizde çok tanınmayan bu ağacın kerestesinden Çin, Japonya ve ABD'de büyük kazanç sağlanıyor. Bunun nedeni ağacın zor iklim şartlarına dayanıklı olması ve kerestesinin yüksek kalitede olması'' dedi.

     Kral ağacının ilk ekildiği yıl 7 metreye kadar uzadığını belirten Eker, ''Ağaç 70 yıl boyunca hasat edilebiliyor. Türkiye'de ekim alanı dar çünkü bu ağacın özellikleri ve ekonomik değeri yeterince bilinmiyor. Ağacın toprak verimliliğini arttırmak ve dikildiği alanda hava kirliliğini önlemek gibi çok fazla özelliği var. Ülke ekonomisi için büyük önemi olan bu ağaç türünün üretiminin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

     Ağacın yetiştirilmesinin Türkiye'de tarım sektörüne girmek isteyenler için bir fırsat olduğunu ifade eden Eker, kerestesi açık renkli, hafif, kokusuz, budaksız ve işlenmesi kolay olan ağacın sera ortamında, ilkbaharda son donlar bittikten sonra dikilmeye başladığını ve sonbahar ortalarına kadar dikilebileceğini kaydetti.

     Osmancık'ta tarım çeşitliliğinin artmasına katkı sağlamak istedikleri kaydeden Eker, ''Paulownia fidanı üretimi yanında altın çilek, pepino, yediveren çilek, kapari (gebere) fidesi de yetiştiriyoruz. Hem yurt içinden hem de yurt dışından fidanlara büyük talep var. Özellikle kral ağacının kerestesinden dolayı talep çok. Yetersiz kaldığımız zamanlarda üreticilere talepleri iletiyoruz'' diye konuştu.

     Eker, fidanlıklarını ziyaret edenlere, kral ağacının tanıtımını yapmak amacıyla ücretsiz ağaç fidanı hediye ettiklerini sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
04.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kadın girişimciden ''Kral ağacı'' ihracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız