Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "2011 yılı yeni fındığın işaretleri maalesef iyi görünmüyor. Bu gün 4 Nisan olmasına rağmen, halen bahçeler açmadı. Fındık bitkisi kendi içinde bir ölüm kalım mücadelesi veriyor." dedi.
    Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, 2010 yılı mahsulü fındık ihracatının, 1 Nisan itibarı ile toplam 196 bin ton iç fındık, 400 bin ton kabuklu fındık olarak gerçekleştiğini kaydetti.
    Son bir ay içerisinde 19 bin ton fındık satıldığına işaret eden Akbaşlı, ”Önümüzde ihracat sezonunun kapanmasına 5 aylık bir süre vardır. Ağustos ayını çıktığımızda, 19 bin tonu 4 ay ile çarparsak, 76 bin ton iç fındık, yani 150 bin ton daha kabuklu fındık bu yıl ihraç edilecek demektir.” diye konuştu.
    “Sezon başından bu güne kadar satılan 400 bin ton artı satılacak 150 bin ton eşittir 550 bin ton toplam ihracat rakamına ulaşacağız.” diyen Akbaşlı, şöyle devam etti: “Bunun üzerine 140 bin ton da iç piyasa tüketimini koyduğumuzda, 2010–2011 sezonun da toplam 690 bin ton fındığın satılmış olacağı ortaya çıkmaktadır. 2010 yılı tahmini rekolte rakamlarını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 650 bin ton, Ulusal Fındık Konseyi 601 bin ton olarak açıklamıştı. Türk sanayicileri bu iki rekoltenin ortalamasını INC de 630 bin ton olarak açıkladılar. Ortalama açıklanan rakam üzerinden gidildiğine, bu yıl 60 bin ton fındığa ihtiyaç olacağı ortaya çıkmaktadır. Bazı sektör temsilcileri, bu açık olacak rakamı 30 bin ton, bazı sektör temsilcileri de 15–20 bin ton olarak dile getirseler de, ortaya çıkan tek gerçek, bu yıl fındık da açık yaşanacağı gerçeğidir. Kaldı ki, 2011 yılı yeni fındığın işaretleri maalesef iyi görünmüyor. Bu gün 4 Nisan olmasına rağmen, halen bahçeler açmadı. Fındık bitkisi kendi içinde bir ölüm kalım mücadelesi veriyor. Daha fındığın toplanıp pazara gelmesine 6 ay var.”
    Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde bulunan fındıklara ihtiyaç olacağını daha öncede dile getirdiğini aktaran Akbaşlı, “TMO'dan yapılan açıklamada, piyasaların takip edildiği ve piyasalarda fındık bitmeden satış yapılmayacağının söylenmesi, TMO’nun işini son derece titizlikle yaptığını ve bu konudaki istikrarını koruduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.(Cihan)

Ekleme Tarihi
04.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: GZO Başkanı Akbaşlı: 2011 yılında fındığın durumu pek parlak değil




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız