Elbistan bölgesinde kayısıya rağbet her geçen gün artıyor. Kayısı fidanı satan işyerleri yaşanan yoğunluğa karşılık vermeye çalışıyor. Binlerce Kayısı fidanı toprakla buluşuyor. Şimdiye kadar 20 bin yeni fidanın dikiminin yapıldığı öğrenildi.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde iklim şartlarının da uygun olması sebebiyle kayısı üretimi konusunda önemli bir yere sahip. Elbistan Ziraat Odası verilerine göre bölgede 1 milyon 200 bin adet kayısı ağacı bulunuyor ve her geçen gün bu sayı artış gösteriyor. Kayısının cazip fiyatlarda alıcı bulması ve paraya dönüştürülmesi çiftçiyi bu alana sevk ediyor. Elbistan’da kayısı fidanı satan işyerleri talepleri karşılamakta zorlanıyor.
Ayaz Peyzaj sahibi Yusuf Ayaz, talep artışını geçen yıl Kayısının iyi para kazandırmasına bağlıyor. Ayaz, "Şu ana kadar sattığımız kayısı fidanı sayısı 2 bini geçti. Elimizde çok az sayıda Kayısı kaldı. Talep var. Bundan dolayı bizde satmak için getireceğiz. Kayısı fidanı yok satılıyor diyebiliriz." dedi. Kayısı fidanı fiyatının 3 ile 7 lira arasında değiştiğini anlatan Ayaz, aşılı olanların fiyatı ile aşısız olanların fiyatının değiştiğini aktardı.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise Malatya’nın yıllık üretimine Elbistan’dan ciddi oranda katkı sağlandığını söyledi. Bulut, "Bölgemizde 2010 yılı sayımlarına göre 1 milyon 200 bin adet kayısı ağacı bulunuyor. Sonbaharda başlayan fidan dikim sayısının 20 bin dolayında olduğunu biliyoruz. Eğer herhangi bir sıkıntı yaşanmaz ise inşallah bu yıl 10-15 bin ton kuru kayısı rekoltesi bekliyoruz. Bunun anlamı 60 bin ton yaş kayısı ve bölgeye yaklaşık 50 milyon liralık ekonomik katkıdır." diye belirtti.
Fidan dikim çalışmalarının 20 gün daha devam etmesini beklediklerini anlatan Başkan Bulut, Elbistan’da bu anlamda ciddi bir yönelmenin olduğunu ekledi. Bulut, şunları söyledi: "Kayısı dendiği zaman Malatya akla gelir. Kayısının piyasası Malatya’dadır. Bunun yanında Malatya’ya ek olarak Elazığ-Baskil ilçesi ve Malatya’nın 3 ilçesine komşu Elbistan var. Bizim ilçemiz son zamanlarda kuru kayısıya ağırlık verir oldu. Son zamanlarda Gürün’de de Kayısıcılık başladı. Bizim bölgemizin insanları genelde çukur ve dere kenarı olan bölgelere Kayısı fidanı dikiyorlardı. Şimdi yüksek yerlerde de kayısı fidanı dikiliyor. Bilim adamlarının uyarılarına çiftçilerimiz kulak veriyor. İnşallah meyve verme sürecinde herhangi bir terslik olmaz." (Cihan) |