Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
bafra koyunu 

TOKAT (A.A) - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanlığı'nca yürütülen ''Sosyal Riski Azaltmada Mikro Hayvan Kredisi Projesi'' kapsamında üreticilere dağıtılan Bafra koyunları, ilk yavrularını verdi.


     GOPÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat İl Özel İdaresi tarafından desteklenen projeleri kapsamında merkeze bağlı Tekneli, Erbaa ilçesine bağlı Canbolat ve Almus ilçesine bağlı Arısu köylerinde ekonomik durumu iyi olmayan 7 yetiştiriciye Bafra ırkı 20'şer baş dişi ve 1'er baş erkek küçükbaş hayvan dağıtıldığını belirtti.
     Üreticilere verilen Bafra ırkı koyunların, yerli ırklardan Sakız ve Karayaka koyunlarının melezlenmesi ile elde edilmiş bir ırk olduğunu anlatan Ulutaş, bu ırkın hem süt verimi, hem de bir doğumda verdiği kuzu sayısı bakımından bir çok yerli ırktan daha üstün olduğunu söyledi.
     Proje hakkında detaylı bilgiler veren Ulutaş, uygulamaya konulan bu projenin, ekonomik durumu iyi olmayan yetiştiricilerin tekrar üretime kazandırılmasına örnek teşkil edeceğini, aynı zamanda doğurganlığı yüksek olan bu ırkın Tokat bölgesinde yaygınlaştırılarak damızlık ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanacağını bildirdi.
     Bafra koyun ırkının, bugün damızlık olarak sadece Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Gökhöyük ve Kazım Karabekir Tarım İşletmelerinde üretildiğini ifade eden Prof. Dr. Ulutaş, projeyi 3 köyde uyguladıklarını ve üreticilere dağıtılan koyunların ilk yavrularını verdiğini söyledi.
   
     -''BAFRA KOYUN IRKI, TÜRKİYE'NİN İHTİYACI OLAN BİR IRK''-
   
     Proje kapsamında ödünç olarak yetiştiricilere verilen koyunların karşılığında alınacak şişeklerin (1-2 yaş arası koyun), aynı prensip çerçevesinde ihtiyaç sahibi başka yetiştiricilere verileceğini kaydeden Ulutaş, projelerin hayata geçirilmesinin bir maliyeti olduğunu ifade ederek, ''Biz projedeki mali desteğimizi Tokat İl Özel İdaresi'nden karşıladık. Projeye verdikleri destek ile hem üreticilere destek oldular, hem de bu ırkın Tokat'ta yaygınlaşmasını sağladılar. Bafra koyun ırkı, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir ırk'' dedi.
     Bu ırkta doğum oranının yüksek olduğunu anlatan Ulutaş, ''Bafra koyun ırkı, bu sıkıntılı günlerimizde, hayvansal ürünlerin üretiminin az olduğu bu günlerde bize koyunculuk anlamında destek olacak ırklardan bir tanesi. Burada bulunan kuzularımız 2 aylık, bunların büyüme hızı da çok çabuk. Kuzularımız 3 aylık olduğunda 23-25 kilo canlı ağırlığa erişmektedirler. Hem doğurgan olması, hem de hızlı gelişmesi ile beraber et üretimine de katkı sağlamaktadır. Bu ırk, küçükbaştan elde ettiğimiz kırmızı et üretiminin de artmasına yardımcı olacaktır'' diye konuştu.
   
     -''BU PROJE SAYESİNDE KÖYÜM HAYAT BULDU''-
   
     Projeye dahil olan Canbolat köyü muhtarı Osman Naz ise projeden memnun olduklarını ifade ederek, ''Hocamızdan Allah razı olsun. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu proje sayesinde köyüm hayat buldu. 2006 yılından bu yana yaz kış köyde 2 haneydik. Bu proje ile köyde barınanların sayısı 9 haneye çıktı. Köyümüz yıl sonunda da 15 hane olur'' dedi.
     Projenin devamının gelmesini beklediklerini dile getiren Naz, şunları söyledi:
     ''Bu proje sayesinde köyden göç etmedik, burada kaldık. Bu projenin maddi anlamda büyük bir katkısı var. Bu projenin daha ilk yılında bu denli başarılı olacağına ihtimal vermiyorduk. Ayrıca hocamız bu ırkın ikiz, üçüz hatta dördüz doğurabildiğini söylediğinde inanamadık. Kendi aramızda 'bir tane doğursun yeter, ikiz üçüz doğurmaz' diye düşünüyorduk. 'Doğursa bile annesi emzirmez' diye inancımız vardı. Ancak gördük ki, koyunların hem analık kabiliyeti iyi, hem de hocamızın ifade ettiği gibi ikiz, üçüz doğurabiliyormuş'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
05.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tokat ta yetiştirilen bafra koyunları kuzulamaya başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız