Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tütün ihracatçıları dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat istiyor 

İZMİR (İHA) - Türkiye'de son derece modern tütün işletmeleri bulunduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi Noyan Gürel, Türkiye'de üretilen tütünlerin 3-4 ay içinde işlendiğini geri kalan zaman diliminde işletmelerin atıl kaldığını, yılın geri kalan 8 aylık diliminde tesislerin çalışması için Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç amaçlı tütün ithalatı yapmak istediklerini, bu konudaki yasal engelin kaldırılmasını beklediklerini söyledi.

Tütün işletmelerinin yılın 3-4 ayı çalışıp diğer zamanlarda ürün olmadığı için çalışamaması nedeniyle; önemli ölçüde istihdam kaybına, vergi gelirlerinde azalmaya, sosyal ve ekonomik kayıplara neden olduğuna işaret eden Gürel, “Tütün işletmelerinin yılın her ayında tam kapasite ile çalışmalarının önünü tıkayan yürürlükteki 4733 sayılı Kanunun 6. maddesinin 5. paragrafındaki “İşlendikten sonra ihraç amacıyla olsa dahi tütün ithali, ancak üretim ihtiyaçlarıyla sınırlı olarak bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen tütün mamulleri üretenler tarafından yapılabilir” hükmünün değiştirilerek, gerekli kapasiteye sahip yaprak tütün işletmesi olan firmaların da, Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde ihracat koşuluyla tütün ithalatı yapabilmelerine imkan verecek şekilde yeniden düzenlenmesi ülkemize ve sektörümüze önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Çeşitli nedenlerle yurt dışından getirilmek istenen numune tütünlere de izin verilmediğini anlatan Gürel, şöyle konuştu: “Sorunun çözümü, yasal bir düzenlemeyi gerekli kılıyor, Ege Tütün İhracatçıları Birliği olarak sorunun çözümü amacıyla ilgili kuruluşlar olan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Dış Ticaret Müsteşarlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk. TAPDK ve DTM tarafından uygun görülen talebimiz, , gerekli yasal alt yapının oluşturulması için, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na sevk edildi. Beklentimiz, gerekli yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesidir. Sözkonusu yasal düzenleme hayata geçtiği takdirde yıllık 400 milyon dolar seviyesinde olan tütün ihracatımızın 1 milyar doları geçebilecektir"

 

 

Ekleme Tarihi
13.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tütün ihracatçıları dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız