Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BİTKİSEL YAĞ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI UĞUR: -''BİTKİSEL YAĞDA GDO YOKTUR'' -''YAĞLI TOHUMLAR, EN AZ TAHILLAR KADAR STRATEJİK ÜRÜN''
 
ANKARA (A.A) - Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Edip Uğur, bitkisel yağda GDO bulunmadığını, yağlı tohumların, en az tahıllar kadar stratejik bir ürün olduğunu söyledi.
     BYSD'nin bugün yapılan 35'ince genel kurul toplantısında konuşan Uğur, Türkiye'deki bitkisel yağ üretim tesislerinin teknolojilerinin AB standartlarında olduğunu ve sektör olarak gıda güvenliği ve kalitesi konusunda çok hassas davrandıklarını belirtti.
     İnsanın günlük 2800?3000 kalori enerjiye ihtiyaç duyduğunu, bunun 850?900 kalorilik bölümünün yağlardan karşılandığını, 1 gr yağın ortalama 9 kalori içerdiğini anlatan Uğur, günlük yağ ihtiyacının 3'te birinin sıvı yağlar, 3'te birinin katı yağlar ve 3'te 1'inin de peynir, yoğurt süt gibi gıda içeriklerinden karşılanması gerektiğini, dünyada kişi başına 15 kg olan yıllık yağ tüketiminin Türkiye'de 20 kg düzeyinde bulunduğunu söyledi.
     Dünyada 2010 yılında 441 milyon ton, Türkiye'de ise 2 milyon 315 bin ton yağlı tohum üretildiğinin tahmin edildiğini hatırlatan Uğur, Türkiye'nin bitkisel yağ sanayinde net ithalatçı bir ülke olduğuna, 2009'da 1 milyon 273 bin ton olan yağlı tohum ithalatının geçen yıl 2 milyon 735 bin tona çıktığına dikkati çekti.
     Yağlı tohum ithalatındaki artışa karşın, hamyağ ithalatının aynı dönemde 932 bin tondan 812 bin tona gerilediğini, ayrıca yem sektörü için 945 bin ton yağlı tohum küspesi ithal edildiğini, yağlı tohum ve türevleri ithalatına yılda ortalama 2,5 milyar dolar döviz ödendiğini anlatan Uğur, geçen yıl, 374 milyon dolar karşılığında 283 bin ton bitkisel yağ ihraç edildiğini söyledi.
    
     -SANAYİ HAMMADDE YÖNÜNDEN YÜZDE 70 DIŞA BAĞIMLI
    
     BYSD Başkanı Edip Uğur'un verdiği bilgiye göre, Türkiye'de 2 milyon 315 bin ton yağlı tohum üretimine karşın, 2 milyon 732 bin ton yağlı tohum ithal edildi. Üretilen ve ithal edilen yağlı tohumların 3 milyon 787 bin tonu sanayide işlendi. İthal edilen 815 bin ton ham yağ ile birlikte 1 milyon 956 bin ton ham yağ arzı gerçekleşti. Toplam yağ kullanımı 1 milyon 906 bin ton düzeyinde gerçekleşirken, bunun 1 milyon 484 bin tonu iç piyasada tüketildi, 213 bin tonu ise yem ve sabun sektöründe kullanıldı, 280 bin ton civarında ihracat yapıldı.
     Sanayinin ana girdisi olan yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin yetersiz, hammadde yönünden yüzde 70 düzeyinde dışa bağımlı olduğuna işaret eden BYSD Başkanı Edip Uğur, sektörün sorunları ve sorunların çözüm önerileri konusunda şu görüşleri dile getirdi:
     ''Yağlı tohum bitkileri üretim tekniğindeki sertifikalı tohum ve verimlilikle ilgili sorunlar devam etmektedir. Bitkisel yağ sanayisini ilgilendiren konularda strateji ve politikalar çok sık değişmekte, sanayici uzun vadeli plan ve program yapamamaktadır.
     Bitkisel yağ sanayi ve yağlı tohumlu bitki üretiminde uzun vadeli stratejiler ve devamlılık arz eden politikalar uygulanmalıdır. Yağlı tohumların en az tahıllar kadar stratejik ürün olduğu her kesimce kabul edilmelidir. Yağlı tohumlu bitkiler üretim alanları kısa vadede genişletilmeli, GAP üretim deseninde mutlaka yağlı tohumlu bitkileri yer almalı, nadas alanlarında yağlı tohumlu bitkilerin üretimine geçilmelidir. Sulanabilir alanlarda alternatif ürün projesinde yağlı tohumlu bitkiler üretimi devreye girmelidir.
     Arazilerin miras yoluyla parçalanması önlenmeli, arazi toplulaştırılmasına gidilmeli, tüm tarım ürünleri tek bakanlık çatısı altında toplanmalı, Tarım Bakanlığı tüm tarım ürünlerimizin tek sahibi ve sorumlusu olmalıdır.''
     Sektör ve sektör temsilcisi derneğin hedefinin insanların sağlıklı beslenmesi için daha fazla ve kaliteli bitkisel yağ tüketmesi, aynı zamanda yağlı tohum ihtiyacının ülke içinden karşılanması olduğunu kaydeden Uğur, bitkisel yağ sanayicileri olarak gıda güvenliği ve kalite konusunda çok hassas olduklarını vurguladı.
     Uğur; ''Yağ üreten tesisler teknolojik bakımdan modern tesisler olup AB standardı seviyesindedir. Yanlış bilgilendirme sonucu bilgi kirliliği insanımızın beslenmesinde olumsuzluklara yol açmaktadır. Yazılı ve görsel basında (Bitkisel yağlarda GDO vardır, GDO'lu yağ satılmaktadır) gibi haberler ile tüketici yanlış yönlendirilmektedir. Bitkisel yağda GDO yoktur'' dedi.
     Çevreye ve insan sağlığına zarar veren kızartmalık atık yağların zararlarının en aza indirilmesi için projeler uygulandığını hatırlatan Edip Uğur, evsel atık yağları toplama amacıyla tasarlanan BAYTOM'un (Bitkisel atık yağ toplama makinesi) Çorum'da 3 makine ile test çalışmaları devam ettiğini, sonuçlarına göre ülke düzeyinde yaygınlaştırılacağını anlattı.
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ve Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı'nın da katıldığı genel kurulda, daha sonra yönetim kurulu ve denetim kurulu seçimlerine geçildi.
    

Ekleme Tarihi
14.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Bitkisel yağda GDO yoktur''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız