Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİNDE DEĞİŞİKLİK -SÜT ÜRETİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKAN YARDIMCISI YASUN: ''SÜT PRİMİ VE KESİM DESTEĞİ ÖDEMELERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ OLUMLU KARŞILIYORUZ'' -''SÜT FİYATLARININ ÇOK DÜŞTÜĞÜ DÖNEMLERDE, LİTRE BAŞINA ÖDENEN SÜT PRİMİ, 60 KURUŞUN ÜZERİNE ÇIKABİLECEK''

 

ANKARA (A.A) - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun, süt primi ve besi hayvanı kesim desteği ödemelerinde yapılan değişiklikleri olumlu bulduklarını söyledi.

     Yasun, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, destekleme ödemelerinde yapılan değişiklikle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na, süt primi ödeme tutarı ve dönemlerini belirleme yetkisi verildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

     ''Önceki kararname uyarınca, sığır ve manda sütü için litre başına 60 kuruş destekleme primi verilmesi öngörülüyordu. Bu, yıl boyunca aynı uygulanıyordu. Şimdi yapılan değişiklik ile süt fiyatlarının çok düştüğü dönemlerde bakanlığa, 60 kuruştan daha fazla destekleme ödemesi yapma imkanı getirildi. Süt üretiminin devamı için sanayicinin alım fiyatının, üretim maliyetinin altına düşmemesi gerekiyor. Bakanlık, prim miktarını, maliyeti karşılayacak şekilde değiştirebilecek. Fiyatın çok yükseldiği dönemde düşürebilecek, fiyatın düştüğü zaman artırabilecek. ''

     Yasun, primi ödenmesini olumlu bulmakla birlikte, süt piyasasının düzenlenmesi için bir müdahale kurumunun kurulması gerektiğini de vurguladı.

     Yerli besi hayvanlarının kesimi için ödenen primin uygulamasında yapılan değişikliği de olumlu bulduklarını kaydeden Osman Vasfi Yasun, bu primin, üretici birlikleri aracılığıyla ödenmesinin planlandığını, böylece kayıtlı kesim ve et üretiminin de sağlanmış olacağını, vatandaşın daha sağlıklı et tüketebileceğini söyledi.

     Edinilen bilgiye göre, süt fiyatlarının düşmesini önlemek için başlanan süt tozu üretiminin teşvik edilmesi kararı kapsamında, şimdiye kadar süt tozu üreticisi firmalara 13 bin ton kota tahsis edildi. kota kapsamında 8 bin 800 ton süt tozu üretimi sağlandı.

     Söz konusu destek kapsamında, bu yıl 180 bin ton arz fazlası sütün piyasadan çekilerek, 18 bin ton süt tozu üretiminin desteklenmesi öngörülüyordu. Mart ayından bugüne kadar 88 bin ton arz fazlası süt piyasadan çekilmiş oldu.

    

     -ÖDEME DÖNEMİ VE TUTARINI BAKANLIK BELİRLEYECEK-

    

     2011 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar'da değişiklik yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanmıştı.

     Değişikliğe göre, üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere, koyun ve keçi sütü için farklı olmak üzere, her litre süt için bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılacak.

     Önceki kararda, 2011 yılında, sığır ve manda sütü için litre başına 60 kuruş, koyun ve keçi sütü için ise 150 kuruş ödenmesi öngörülmüştü. Bu primler, yıl boyunca satılan tüm sütler için aynı tutarda uygulanıyordu. Değişiklik uyarınca bakanlık, süt primi ödeme birim tutarını ve ödeme dönemlerini kendi belirleyecek. Bu durumda, süt üretiminin fazla olduğu ve bu nedenle sanayicilerin alım fiyatını düşürdüğü dönemlerde daha yüksek prim, süt üretiminin düşük olduğu, ancak talebin fazla olması nedeniyle fiyatın daha yüksek olduğu yaz aylarında daha düşük prim ödenmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

     Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, şimdiye kadar süt teşvik primlerinin yıllık olarak belirlenip, yıllık olarak ödendiğini belirterek, ''Bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde, bu primlerin 3'er aylık dönemler itibariyle belirlenip 3'er aylık dönemlerde ödenmesinin düşünüldüğünü öğrendik. Bu, üretici açısından daha yararlı olabilir'' dedi.

     Tokoğlu, ödenecek prim tutarının, litre başına 60 kuruştan daha düşük olmasını beklemediklerini ifade ederken, süt üretiminin fazla olduğu bahar aylarında sanayicilerin süt alım fiyatını 48,5 kuruşa düşürdüğünü, bakanlığın fazla sütü piyasadan çekmek için süt tozu üretiminin teşvik edileceğini açıklamasına karşın, uygulama henüz başlamadığı için fiyatların artmadığını, üreticinin, zararına süt satmaya devam ettiğini söyledi.

     Halil Tokoğlu, bakanlığın hayvancılık sektörüne verdiği teşvikleri dikkate alan sanayicinin fiyatları düşürdüğünü, bu nedenle üreticinin daha fazla zarar ettiğini öne sürdü.

    

     -1 TEMMUZ'A KADAR KESTİRİLEN YERLİ BESİ HAYVANINA DESTEK-

    

     Kararname ile yerli besi hayvanı kesiminde hayvan başına 300 liralık teşvik priminin ödenmesi uygulamasında, besicinin yeni besi hayvanı alma şartı kaldırıldı. Ancak, 300 liralık teşvik primi, 1 Temmuz 2011'e kadar kestirilen yerli besi hayvanlarına verilecek.

     Karara göre, 1 Ocak-1 Temmuz tarihine kadar yurtiçinden temin edilmiş ve besi süresini tamamlamış, TÜRKVET'e kayıtlı erkek sığırlarını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan çalışma izni almış mezbaha ve/veya kombinalarda kestiren yetiştiricilere, hayvan başına en fazla 300 lira destekleme ödemesi yapılacak. Ödeme birim miktarları, hayvan başına, 250 başa kadar tam, 250 baş ile 500 baş arası için yüzde 50, 500 baş ve üzeri için ise yüzde 25'i olacak.

     Önceden, 300 liralık kesim priminin ödenmesinde, hayvan kesimi için süre sınırlaması yoktu. Ayrıca, kesilen hayvanın yerine besilik erkek sığır alınması gerekiyordu.

     Bakanlığın, besilik hayvanları elinde tutanları kesime teşvik etmek için süre sınırlaması getirdiği belirtilirken, kesilen hayvan yerine yeni besi hayvanı alma şartını kaldırarak ''zarar ettiği için yeni besi almak istemeyenlere kolaylık sağladığı'' kaydediliyor. 

Ekleme Tarihi
15.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Litre başına ödenen süt primi, 60 kuruşun üzerine çıkabilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız