Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kilicdaroglu 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “2B alanlarında, çevre ve orman kaygısını gözeten, devlet ile vatandaşlar arasındaki sorunları tümüyle sona erdirecek, bu çerçevede yapılaşmış alanlar ile tarımsal alanlardaki mülkiyet sorununu çözecek, orman köylülerini destekleyecek bir proje uygulayacağız. Projemiz, devlet ile vatandaşlar arasındaki temel uyuşmazlık alanlarında barışı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle projemize ‘2B Barış Projesi’ adını verdik” dedi.


7 milyon kişinin sorunu


Sultanbeyli’de bir düğün salonunda basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, partisinin 2B Barış Projesi’ni açıkladı. 2B sorununun, milyonlarca yurttaşın sorunu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu ana kadar devam eden bu sorunun çözümü için CHP’nin bir proje geliştirdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, 2B arazisi denilen orman niteliğini kaybetmiş yerlerdeki yerleşimler, tarım köylüsünün durumu, orman köylüsünün durumunun bütün ayrıntılarıyla projede değerlendirildiğine dikkati çekerek, mülkiyeti tartışmalı bu arazilerin sadece konut arazisi değil, üzerinde tarla, bağ, bahçe, zeytinliği olan arazilerin de bulunduğunu anlattı. Sadece orman köylerinde 7 milyon yurttaşın bu sorunla karşı karşıya olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, 9 yıldır çözülmeyen bu sorunun çözümü için hazırladıkları projeyi, 2B sorununu en yoğun yaşayan Sultanbeyli’de açıklamayı uygun gördüklerini bildirdi.

Devletle yurttaş barışacak


Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Buna biz, 2B Barış Projesi diyoruz. Yani devletle yurttaş barışacak, orman köylüsüyle barışacak. Köylü yurttaşımızın yıllardan beri kullandığı 2B arazisiyle ilgili devletle arasındaki uyuşmazlık çözülecek ve biz barışı sağlayacağız. Hem mülkiyet sorununu çözeceğiz, orman köylüsünü destekleyeceğiz, çevre duyarlılığımızı da koruyacağız. 2B arazisinde binası olanlara, tarımsal faaliyetlerde bulunanlara ve orman köylülerine kullandıkları arazinin tapusunu vereceğiz. Bedelli mi, bedelsiz mi bu da tartışma konusu? Konut yapılarında emlak vergisi değeri üzerinden, aynı büyükşehir veya belediye sınırları içinde başka bir konutu varsa rayiç bedel üzerinden devredilecek. Esnafın işyeri olarak kullandığı binalar da emlak vergisi değeri üzerinden, diğerleri de rayiç bedel üzerinden devredilecektir. Tarım hayvancılık amaçlı olarak kullanılan arazilerde tarım hayvancılık faaliyetinde bulunanlara emlak vergisi değeri üzerinden, orman köylülerinin yerleşim veya tarım hayvancılık amaçlı kullandıkları araziler aynı amaçlı kullanmaları koşuluyla kullanıcılarına bedelsiz olarak teslim edilecektir. Üzerinde yapı bulunmayan tarımsal amaçlı kullanılmayan araziler de ağaçlandırılarak ormanlaştırılacaktır.”

‘Çılgın projeler’ peşinde koşmayız

Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP böyle bir önemli bir projeyi açıklarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın Projeyi’ açıklaması bekleniyordu. Kıyaslama yapar mısınız” sorusuna, “Bizim görevimiz, hedefimiz, amacımız, çılgın projeler peşinde koşmak değil. Biz vatandaşın yıllardır çözülmeyen sorunlarını çözmek istiyoruz. 2B çözülmedi” dedi.

413 bin hektar 2B arazisi var

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa’ya göre 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybettiği için Orman Kanunu’nun 2/B maddesi uyarınca orman sınırları dışındaki arazilerin 2B olarak anıldığını anlattı.
Hamzaçebi, 68 ilde 413 bin hektar 2B arazisi olduğunu söyledi.

Ne değişti de CHP 2B barışı istiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “2B Projesi, Ak Parti projesi. Bu projeye en baştan beri karşı çıkan parti de CHP’ydi. Üstelik komisyonlardan geçip Meclise geldiğinde ‘Ormanlar talan edilecek şeklinde karşı çıkıyordunuz. Ne değişti de 2B, seçim rüşveti ve orman talanı olmaktan çıktı” sorusu üzerine, “Bizim proje ile Ak Parti projesi arasında ne fark var? Bunları sizin bilginize, özellikle de Kanal 7’nin bilgisine sunmak için Akif Hamzaçebi anlatacak” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Ak Parti’nin bugüne kadar TBMM’ye bu konuda bir tasarı taşımadığını ifade ederek, basına yansıyan bilgilere dayanarak iki proje arasında değerlendirme yapabildiğini söyledi. 2B üzerindeki yapıyı konut olarak kullananlarla işyeri olarak kullananlara emlak vergisi değeri üzerinden, diğerlerinin ise rayiç bedel üzerinden satışını öngördüklerini belirten Hamzaçebi, en önemli farkın burada olduğunu söyledi.

Gelirin yüzde 40’ı orman alanına gidecek

Kemal Kılıçdaroğlu, “2B Barışı”ndan elde edilecek gelirlerin yüzde 40’ının orman alanlarının ıslahı ve ihyası, yani orman alanlarının oluşturulmasıyla ilgili, yüzde 30’unun orman köylülerinin kalkınması ve Türkiye’de hayvancılığın ve yeni kurulacak olan hayvancılık ve et ürünleri kurumunun desteklenmesi için kullanılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, geri kalan yüzde 30’luk kısmının devlet üniversitelerinin geliştirilmesi ve desteklenmesinde kullanılacağını vurguladı. Böylece yıllardır kapanmayan bir sorunun CHP’nin bu projesiyle kapanmış olacağını belirten Kılıçdaroğlu, Barış Projesi’nin, yoksul orman köylüsüne, bu alanların kullanıcılarına hem barış ve huzur getireceğini hem de üretimi artırarak istihdamı sağlayacağını belirtti.

Çevre kaygısı gözetilecek


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP olarak 2B alanlarında çevre ve orman kaygısını gözeten, devlet ile vatandaşlar arasındaki sorunları tümüyle sona erdirecek, bu çerçevede yapılaşmış alanlar ile tarımsal alanlardaki mülkiyet sorununu çözecek, orman köylülerini destekleyecek bir proje uygulayacağız. Projemiz, devlet ile vatandaşlar arasında barışı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle projemize 2B Barış Projesi adını verdik” diye konuştu.

 

 

www.hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
17.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: CHP 2B Barışı na sarıldı vatandaşa tapu sözü verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız