Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gülşehir 

NEVŞEHİR (İHA) - İlkbahar döneminde sürülmemiş tarım arazilerinde rast gele bulunmasına karşın, yerin 5-15 altında olduğu için bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından ancak yeryüzüne çıkartılabilen keme mantarı, Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde önemli bir pazara ulaşıyor.

Gülşehir ilçesine bağlı Yüksekli köyünde, 15 yıldan beri keme mantarı satıcılığı yapan Mustafa Erdem, bölgede keme mantarı konusunda uzmanlaşan bir kişi olduğunu söyledi.
Patatese benzer, ilkbahar döneminde ortaya çıkan ve sadece 2 aylık bir süreçte ürün elde edilebilme özelliğine sahip kemenin yörede domalan mantarı olarak da bilindiğini ifade eden 47 yaşındaki Mustafa Erdem, çiğ yenebildiği gibi yemeği de yapılabilen kemenin sıkılması ile elde edilen birikimin, mikrobik göz hastalıklarına karşı iyi geldiğinin yörede yıllardan beri anlatıldığını söyledi.
Kemenin her tarım arazisinde bulunmadığını belirten Erdem, ekilmemiş tarım arazilerinde sopalar kullanarak bu yumruya ulaşabildiğini ifade ederek, "Nisan-Haziran döneminde Yüksekli köyünün yamaçlarındaki tarım arazilerinde günde 20 kilograma yakın keme toplayabiliyorum. Keme, Nevşehir'de pek fazla bilinmiyor, ama yemeği oldukça lezzetli. Patatese benzer bir tadının olmasıyla da özellikle Gülşehir'de her evin mutfağına kolaylıkla girebiliyor. Ben topladığım kemenin bir bölümünü Gülşehir pazarında kilogramı 10 TL'ye değerlendirerek ek gelir sağlarken, diğer bölümünü ise Hatay'dan Keme ihracı ile uğraşan kişilere satıyorum” dedi.

Ekleme Tarihi
19.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Gülşehir'de keme mantarı ticareti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız