Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen 'kayısı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik çalışma' çerçevesinde, daha önce elde edilen 16 çeşide ek olarak Roxana ve Casna Drenova isimli iki yeni tür tescil edildi. Sofralık ve hediyelik olarak tüketilebilecek olan yeni kayısı türleri Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi. 
 
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, kayısı çeşitlerini geliştirmek amacıyla bir dizi çalışma yürüttüklerini söyledi. Çalışmalar kapsamında önceki yıllarda 16 kayısı çeşidini tescil ettirdiklerini anlatan Zengin, “Bu dönemde Roxana ve Casna Drenova kayısı çeşitlerinin de tescil işlemleri başarıyla tamamlanmıştır. Enstitümüz mühendisleri Remzi Kokargül ve Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz'ın uzun uğraş ve gayretleri ile bu çeşitler Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü adına Milli Çeşit Listesi'ne katıldı. Özellikle Roxana gibi Avrupa ve ABD'de yoğun yetiştiriciliği yapılan bir çeşidin, Türkiye ve Malatya adına tescil edilmesi önemli bir gelişmedir. Sofralık ve hediyelik olan bu çeşitler meyve suyu sanayiinde kullanılabilecek türlerdir." şeklinde bilgi verdi.
 
Yaşar Zengin, Roxana kayısı çeşidinin, uzun yıllardır Avrupa'da yetiştiriciliği yapılan Afganistan kökenli eski bir tür olduğunu belirtti. Bu çeşidin, diğer kayısı çeşitlerinden oldukça farklı olduğunu anlatan Zengin, çeşidin raf ömrünün çok uzun olmamasının tek olumsuz yanı olarak dikkat çektiğini aktardı. Zengin, şu bilgileri verdi: 
 
“Roxana türünün ağaçları kuvvetli ve yaygın gelişir. Seyrek dallı, iri yapraklı, güçlü bir ağaç yapısı vardır. Meyve orta irilikte, sarı zemin üstüne koyu kırmızıdır, meyve eti sarı sert ve orta suludur. Kendine verimli, meyve tutumu çok iyidir. Erken yaşlarda meyveye yatar. Casna Drenova adlı kayısı çeşidi ise Malatya koşulları için oldukça erken bir dönemde çıkmasına rağmen oldukça sulu, aromalı ve çok az mayhoş tada sahip. Meyveler yuvarlak şekilli, parlak üst yüzeye sahip ve kırmızı yanaklarıyla albenisi oldukça iyi bir çeşit."(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
21.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sofralık ve hediyelik 2 kayısı çeşidi tescil edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız