Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

MARMARABİRLİK OLAĞAN GENEL KURULU -YÖNETİM KURULU BAŞKANI ASA: ''ENTEGRE TESİSLERİMİZDE YAPILAN ÇALIŞMALARLA TUZ ORANI YÜZDE 1,5 SEVİYELERİNE İNDİRİLMİŞ YENİ ÜRÜNÜMÜZ AMBALAJ ÇALIŞMALARININ SONUÇLANMASIYLA PİYASAYA SUNULACAKTIR'' -''BORÇ BATAĞINDA OLAN KURUMUN HESAPLARI HACİZLİ, GAYRİMENKULLERİ SATIŞTA, MAAŞ VE BORÇLARINI ÖDEYEMEZ OLMASI GEREKİR. BU BEYANLARI TALİHSİZLİK OLARAK GÖRÜYORUM''

 

BURSA (A.A) - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (MARMARABİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, birlik tesislerinde üretilen sofralık zeytinin etnik pazarlar dışında tüketilmesinin ciddi bir açılım olacağını belirterek, ''Entegre tesislerimizde yapılan çalışmalarla tuz oranı yüzde 1,5 seviyelerine indirilmiş yeni ürünümüz, ambalaj çalışmalarının sonuçlanmasıyla piyasaya sunulacaktır'' dedi.

     Asa, MARMARABİRLİK Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, bağlı sekiz kooperatifin delegelerine bir yıllık çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

     Asa, 25 Ekim 2010-4 Ocak 2011 tarihleri arasındaki kampanya döneminde toplam 29 bin 357 ton ürün alındığını, 104 milyon liralık ürün bedelinin tamamının 19 Ocak 2011 tarihi itibarıyla ödendiğini kaydederek, rekolte düşüklüğü nedeniyle, ortakların mağdur olmaması için avans fiyat yerine, nihai fiyat uygulandığını hatırlattı.

     Kota uygulanmadığını, rekolte beyannamelerinin esas alındığını, doğal afetten ürünü zarar gören ortaklara destek olmak amacıyla yardımlaşma fonundan kilo başına 35 kuruş ek ödeme yapıldığını belirten Asa, ürün kalitesini artırmak için iyi tarım uygulamaları konusunda üreticiyi desteklemek amacıyla kooperatiflerin mühendis kadrolarına atamalar yapıldığını söyledi. Asa, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Ziraat Bankası ile protokoller yapılarak üreticiye ek imkanlar yaratıldığını, ortakların kooperatiflere olan kredi borçlarının faizsiz olarak bir yıl süreyle ertelendiğini anlattı.

    

     -''TUZ ORANI YÜZDE 1,5 SEVİYELERİNE İNDİRİLECEK''-

    

     Bir dünya markası haline gelen MARMARABİRLİK'in, her yıl artırdığı satışlarını karşılayabilmek için kapasite artırımına gittiğine dikkati çeken Asa, şunları kaydetti:

     ''Oluşturduğumuz AR-GE birimimiz, bölgemizin kendine has özellikleri bulunan sofralık zeytini, dünya pazarlarında İspanyol, İtalyan ve Yunanistan zeytiniyle rekabet edebilecek duruma getirmek için büyük çaba harcamaktadır. Etnik pazarlar dışında zeytinimizin tüketilmesi ciddi bir açılım olacaktır. Bu kapsamda entegre tesislerimizde yapılan çalışmalarla tuz oranı yüzde 1,5 seviyelerine indirilmiş ve ambalaj çalışmalarının sonuçlanmasıyla yeni ürünümüz piyasaya sunulacaktır.''

     Asa, hem yurt içi hem de dışındaki bayilerin yeniden yapılandırıldığına da değinerek, ürün çeşitliliği sayesinde ihracatta önemli başarılar elde edildiğini belirtti. Asa, 2010'da 5 bin 374 ton satış yapılarak önceki yıla göre yüzde 13,22 artış sağlandığını, döviz getirisi açısından da 21 milyon 355 bin dolar elde edildiğini ve önceki yıla göre yüzde 17,76 artış sağlandığını ifade etti. Asa, 24 bin ton olan toplam satış miktarının 29 bin tona çıktığını söyledi.

    

     -''KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ''-

    

     MARMARABİRLİK'in, 8 kooperatifiyle bir bütün olduğunu vurgulayan Asa, şöyle konuştu:

     ''Bu bütünlüğü yıkmaya kimsenin gücü yetmez. Birlik yönetim veya denetim kurulunda görev almayan kooperatifin dışlanması söz konusu değildir. Önemli olan kooperatifin temsilcisinin birlik organlarında görev alması değil, MARMARABİRLİK'in bütünlüğü ve ticari hayatının devamlılığıdır. Hiçbir kooperatif ya da ortağa ayrıcalıklı muamele yapılmıyor. Geçmişte ürün bedeli alabilmek için hatırlı kişilerin veya yöneticilerin yakını olmak gerekti. 'Mehmet Efendi parasını alana kadar Ahmet Ağa parasını harcardı'. Bugün ise hiçbir kooperatif veya şahsın parasını erken alması söz konusu değildir. Aynı adalet, kurumumuzun her kademesi ve her türlü hizmetinde mevcuttur.''

     Asa, hafta içinde basında ''MARMARABİRLİK'in borç batağında olduğu'' yönünde bazı açıklamaların yer aldığını da hatırlatarak, bunların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Asa, şöyle devam etti:

     ''Borç batağında olan kurumun hesapları hacizli, gayrimenkulleri satışta, maaş ve borçlarını ödeyemez olması gerekir. Hangi amaca yönelik olduğu aşikar olan bu beyanları talihsizlik olarak görüyorum. Bir kurum hem borç batağında olacak hem de Mudanya başta olmak üzere kooperatiflerimize gündem maddelerinde de görüşeceğimiz gibi yeni yatırımlar planlanacak, personel maaşları zamanında ödenecek, Türkiye'nin ilk 350 büyük firması içinde olacak. Bir terslik yok mu bu işte? Hepsinden daha önemlisi MARMARABİRLİK tarihinde ilk defa kampanya bitiminden 4 gün sonra, tüm ürün bedelleri ödenmedi mi?

     1954 yılında kurulmuş olan MARMARABİRLİK'in her döneminde Mudanya temsilcileri yönetim kadrolarında aktif görev almıştır. Görev almadıkları 2 yıldan beri MARMARABİRLİK kötü yönetiliyormuş gibi gösterilmesine ve demokratik olmayan yollarla görev almaya çalışılmasına yönetim kurulum ve MARMARABİRLİK'in delegeleri asla müsaade etmeyecektir.''

     Konuşmaların ardından, genel kurula sunulan yönetim ve denetim kurulu raporları onaylandı, 2010-2011 bütçesi kabul edildi. Genel kurul ayrıca yönetim kuruluna, vergi borçlarının yapılandırılması için ''Torba Kanun'' olarak bilinen 6111 Sayılı Yasa'dan yararlanmak için yetki verdi. 

Ekleme Tarihi
22.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tuz oranı yüzde 1,5 seviyelerine indirilmiş zeytin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız