Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı 

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, "Çiftçilerimiz, meyve ve sebzelerinden daha fazla verim elde etmek istiyorsa damla sulama yöntemine geçmelidir" dedi. 

 Avcı, Aa muhabirine yaptığı açıklamada tarım alanında damla sulama yönteminin Türkiye'nin bazı bölgelerinde uygulandığını, Karadeniz Bölgesi'nde ise çok az alanda uygulandığını söyledi. 
 
Damla sulama yönteminin Karadeniz Bölgesi'nde uygulanmamasının başında bölgenin yağışlı olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Avcı, şunları söyledi: 
 
"Bölgemizde damla sulama yöntemi yok denecek kadar az tercih ediliyor. Ancak özellikle kivinin yaygınlaştığı bölgemizde artık damla sulama yöntemine geçileceğini düşünüyorum. Kivi her geçen yıl çoğalıyor. Üreticiler şimdilik kiviyi kendi imkanlarıyla taşıma suyla sulamaya çalışıyor. İlerleyen yıllarda bu yöntemin başarısız olacağını şimdiden söylemek isterim. Nedeni ise az sulanan bir ürünün yeteri kadar ürün verememesi ve kalitesiz bir şekilde ürün vermesidir. Bunun önüne ancak damla sulama yöntemi ile geçilebilinir. Bölgemiz yağışlı bir bölgedir. Ancak yağmur suyu ile sulanan meyve ve sebze damla sulama yöntemi ile sulandığı takdirde daha bol ve kaliteli verim verecektir. Başka bölgelerde bu yöntem sıkça kullanılmakta ve çiftçiler ürünlerini bol ve kaliteli almaktadırlar. Çiftçilerimiz, meyve ve sebzelerinden daha fazla verim elde etmek istiyorsa damla sulama yöntemine geçmelidir. " 
 
Damla sulama yönteminin bölgede yaygınlaşması için çalışma yapılması ve üreticilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini de kaydeden Avcı, gelecekte damla sulamanın kaçınılmaz olacağını da vurguladı. 
 
damla sula ile ile ekonomik kazan sağlanacağını da sözlerine ekleyen Avcı, 
 
"Bitki kök bölgesinde ihtiyaç duyulan nem ortamı sağlandığından, bitki topraktan suyu fazla enerji harcamaksızın alır buda ürün artışını sağlayan önemli bir faktördür. Bitki besin maddeleri bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanda sulama suyu ile birlikte bitki kök bölgesine verildiğinden gübreden en üst düzeyde yararlanılır. Bitki sıra araları ıslatılmadığından yabancı ot gelişimine olanak verilmez. Toprak yüzeyi kuru tutulduğundan toprak işleme, ilaçlama, ürün hasadı ve taşınması daha kolaydır. Böylece tarımsal işlemler en aza indirilir. Bitkinin toprak üstü organları ıslatılmadığından bitki hastalıklarının gelişmesi önlenir. Bitki kök bölgesinde düzenli bir nem dağılımı sağlandığından toprak havalanması iyi olur. Sulama suyu istenilen miktarda ve en iyi denetimle uygulanabilir, su uygulama randımanı çok yüksektir, işletilmesi kolaydır ve sulama işçiliği minimum düzeydedir"diye konuştu. (AA)

Ekleme Tarihi
25.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: OZO: Çiftçilerimiz daha fazla verim elde etmek istiyorsa damla sulama yöntemine geçmelidir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız