BABAOĞLU: "EKOLOJİK ŞARTLARIN EN UYGUN OLDUĞU İLİMİZDE ÜRETİLEN LALENİN YAPRAKLARINI GIDA BOYASI ÜRETİMİNDE KULLANIM AMAÇLI ÇALIŞMALAR DA YAPIYORUZ"
Osmanlı Devleti'nin bir devrine ismini veren lale, Türkiye'de son yıllarda yeniden büyük ilgi görmeye başladı. Şehirleri süsleyen lale soğanında Konya'nın tek üretim merkezi konumuna geldiği bildirildi.
Kto Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Türkiye'de lale soğanının en iyi yetiştirme ortamı, gen merkezi ve neredeyse tek üretim merkezi konumunda olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Babaoğlu, laleyi Anadolu Selçukluları'nın keşfettiğini ve çok güzel lale bahçeleri oluşturduklarını belirterek, "Alaeddin Keykubad Han'ın saraylarında birçok eserde lale figürü kullanılmıştır. Oradan İstanbul'a, daha sonra da Hollanda'nın en fazla getiriye sahip tarımsal ihraç kalemi haline gelmiştir" dedi.
Anadolu'da laleden bahseden ilk kişinin Konya ile özdeşleşmiş ünlü düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Babaoğlu, şunları kaydetti:
"Mevlana; 'Canım bu bahçede, bu bahar çağında ne hoş bir hale gelir, bu ovanın bu gayb laleliğinin sarhoşu olurdu' demektedir. 'Bülbül değilsin, aşıkçasına ağlayıp inleyesin, çayırlıkta, çimenlikte yahut lale bahçelerinde güzel güzel çileyesin' gibi eserlerinde lale ile ilgili bir çok mısra bulunmaktadır. Halen geniş bir renk seçeneğinde yıllık yaklaşık 20 milyon lale soğanı üretimi yapan tek il Konya'dır. "
'Asya Lale' markasıyla yapılan bu üretimin istenildiğinde Orta Doğu dahil tüm komşu coğrafyaya yetecek kadar 100 milyonlarca soğana çıkarılabileceğini anlatan Prof. Dr. Babaoğlu, "Lale, katma değeri düşük ürünlerin üretildiği ilimizde alternatif bir ürün olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle lale üretimi devlet desteği kapsamına alınmalı, belediyelerimiz ve vatandaşlarımız kaliteli ve renk seçeneği olan yerli üretim laleye özellikle ilgi göstermelidir" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil birçok belediyenin Konya'da yetişen lalelerle şehirlerini süslediğini anlatan Prof. Dr. Babaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu bakımdan kendilerine gösterdikleri bu ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Bir ticaret ve sanayi şehri olarak İstanbul zaten Anadolu şehirlerinde üretilen tarımsal ürünleri alarak onları desteklemektedir. Laleyi yerli üretim olarak Konya'dan temin eden İstanbul benzer şekilde Daphan Ovası'nda üretilen organik buğdaydan organik ekmek üreterek İstanbul'un tüketimine sunmakta, diğer illerden de birçok ürün İstanbul'a gitmektedir. Şehirlerimiz şu anda lale bahçelerine dönüşmektedir. Gelecek yılın soğanları olacak laleler tarlalarda kırım aşamasındadır. Dileyenler gidip çocuklarıyla bu güzelliği yaşamalıdır. "
-LALENİN GIDA BOYASI ÜRETİMİNDE KULLANIMI AMAÇLI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR-
Türkiye'nin tanıtım sembolü ve Kto Karatay Üniversitesinin de logosunda bulunan lalenin ülkemiz için çok önemli değer olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu, "Ekolojik şartların en uygun olduğu ilimizde üretilen lalenin yapraklarını gıda boyası üretiminde kullanım amaçlı çalışmalar da yapıyoruz" diye konuştu. (AA)
|