Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 83 ülkeye Türk makarnası yediriyorları   

83 ÜLKEYE TÜRK MAKARNASI YEDİRİYORLAR -MERSİN'DE KURULU BULUNAN ARBEL AŞ, 3.5 YIL ÖNCE BAŞLADIĞI MAKARNA ÜRETİMİNDE DÜNYANIN 83 ÜLKESİNE İHRACAT YAPAR HALE GELDİ -ŞİRKETİN GENEL MÜDÜR YARDIMCISI KAVAK: ''YILLIK 160 BİN TONLUK ÜRETİMLE TÜRKİYE'NİN TEK ÇATI ALTINDA EN BÜYÜK MAKARNA ÜRETİCİSİ OLMAYI BAŞARDIK'' ''BAŞARIMIZIN ARKASINDA ANADOLU'NUN KALİTELİ DURUM BUĞDAYI YATIYOR'' 

 

MERSİN (A.A) - Kerem Kocalar - Mersin'de kurulu bulunan Arbel AŞ, 3.5 yıl önce ''Arbella'' markasıyla girdiği makarna sektöründe, dünyanın 83 ülkesine ihracat yapma başarısını elde etti.

     Arbella Makarna Genel Müdür Yardımcısı Levent Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğday üretim merkezlerine yakınlıklarını dikkate alarak, 4 yıl önce kaliteli makarna üretme fikrinin gündeme geldiğini söyledi.

     Kısa bir sürede bu fikri gerçeğe dönüştürebilmek adına gerekli tesisin kurulduğunu ve 3.5 yıl önce ''arbella'' markasıyla üretime geçtiklerini anlatan Kavak, ihracata dönük bir firma olmaları nedeniyle hemen üretimlerini ihracatta değerlendirmeye başladıklarını vurguladı.

     İhracat konusundaki deneyimlerini makarna için de kullanmaları nedeniyle kısa zamanda önemli mesafeler kat ettiklerini ifade eden Kavak, şöyle konuştu:

     ''Şu an yıllık 160 bin tonluk üretimle Türkiye'nin tek çatı altında en büyük makarna üreticisi olmayı başardık. Üretimimizin yüzde 60'ını ihracatta değerlendiriyoruz ve geçen yılki 120 milyon TL'lik ihracat rakamımızla sektördeki en büyük ihracatçı konumundayız. Yani makarnacıların ihracat şampiyonu olduk. Pazarlarımız ise 5 kıtada toplam 83 ülkeye ulaştı. Bizim kısa zamanda bu kadar büyük aşama kaydetmemizi sağlayan unsurlardan birisi ise sürekli ürünlerimizin taktir toplaması. Ama başarımızın arkasında Anadolu'nun kaliteli durum buğdayı yatıyor.''

     Kavak, bu yıl yeni bir üretim hattı kurduklarına dikkati çekerek, bu sayede ihracatın yüzde 20 artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

     İhracat gerçekleştirdikleri ülkeler arasında İtalya ve ABD gibi makarna sektöründeki ''devlerin'' de bulunduğunu ifade eden Kavak, ''Bundan sonraki süreçte mevcut pazarlarımızdaki memnuniyeti sürdürürken, yeni pazar arayışlarına da devam edeceğiz. Şu an için Türkiye'nin önemli bir markası olduk. Ancak bu bize yetmiyor. Hedefimiz dünya markası haline gelmek. Hatta bazı ülkelerin de vazgeçilmez markaları arasında yer almaya başladık bile'' diye konuştu.

    

     -TÜRKİYE'DEKİ TÜKETİM-

    

     Kavak, uzun yıllardır makarna tüketen Türk halkının halen makarnayı ara öğün olarak değerlendirdiğini söyledi.

     Ancak birçok dünya ülkesinde makarnanın değişik soslarla besleyici ve vitamin değerleri yüksek bir gıda olarak ana öğünlerde tüketildiğini anlatan Kavak, Türkiye'de makarna tüketiminin her geçen gün artmasına rağmen, halen dünya ortalamasının altında olduğunu vurgulayarak, ''Birçok Avrupa ülkesiyle ABD'de yıllık kişi başına tüketim 10 kilogram üzerindeyken, Türkiye'de tüketim 6 kilogram civarında. Bunun en büyük nedeni ise 'makarna kilo yapar' kanısı. Ama bu inanış doğru olsaydı, İtalyanlar en şişman ve obez toplum olurdu. Oysa ki, gerçekte durum çok farklı. O nedenle herkesin gönül rahatlığıyla makarna tüketebileceğine inanıyorum'' diye konuştu. 

 

Ekleme Tarihi
27.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 83 ülkeye Türk makarnası yediriyorları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız