Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kelkit Tarım Müdürü İbrahim Irmak, "Kelkit İçin Bir Umut, Bu Sene 2000 Dut" projesi kapsamında 2 bin adet dut fidanı dağıtarak dikimini yaptırdıklarını bildirdi. 

Irmak, yaptığı açıklamada, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile yaptıkları istişare görüşmeleri sonucunda Kelkit ve köylerinde, yetiştiriciliğinde teknik anlamda sorun olmayan dut meyvesi ile ilgili olarak Çevre ve Orman İl Müdürü Saadettin Yinanç'ın katkılarıyla "Kelkit İçin Bir Umut, Bu Sene 2000 Dut" projesi başlattıklarını belirtti. 

Bölgede yetiştirilmesinde teknik açıdan önemli bir sorun olmayan ancak yeterli sayıda yetiştirilmeyen dut meyvesinin sofralık olarak taze tüketiminin yanında pekmez, pestil, kuru dut üretiminde aranan değerli bir hammadde olduğunu ifade eden Irmak, "1 kilo Kelkit dut pekmezi 25 liraya kadar alıcı bulabilmektedir. Toplanmayan ve dökülen dutlar ise yine arılar için iyi bir nektar kaynağı olup Bala dönüşmekte ve arıcılarımıza bir kaynak olmakta, sonuçta Kelkit'e maddi kazanç kapısı olmaktadır. Yine organik ipek yetiştiriciliği için dut ağaçları önem arz etmektedir. Kelkit kirlenmemiş toprağı ve temiz suyu, havasıyla organik ipek böceği yetiştiriciliği için de uygundur. İpek böcekçiliğinin olmazsa olmaz koşulu ise dut yaprağıdır" dedi. 

Kelkit'in birçok yerinin dut yetiştiriciliği için uygun olduğunu, ilçede mevcut dut ağacı sayısını artırarak zamanla Türkiye'nin dut ürünleri merkezi olabileceklerini kaydeden Irmak, şunları söyledi: 

"Bugün 2011 yılı için başlangıç olarak ücretsiz dağıtarak dikimini yaptırdığımız 2 bin dut fidanıyla Kelkit'imizi bir gelin gibi süslemeye başladık. Fidanlarımız büyüdüğünde ilçemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Yüz binlerce dut ağacı dikebilecek alanımız olduğunu göz önüne alırsak dut yetiştiriciliğinin gelişmesi durumunda ilçemiz ekonomisine çok katkı sağlanacağı aşikardır. Dut yetiştiriciliği için özellikle dere ve çay kenarlarında genellikle Söğüt bulunmakta olan yerler çok uygun gözükmektedir. Kademeli olarak ekonomik getirisi olmayan ve aşırı su tüketerek su kaynaklarını azaltan Söğüt ağaçlarının yerine dut fidanları dikerek ilçemiz ve çevresinde bulunan çay kenarlarının bitki desenini değiştirmeyi, su kaynaklarının ekonomik kullanılmasını sağlayarak su sıkıntısını azaltmayı ve meyvesiz ağaçları meyveli ağaçla değiştirerek ekonomik gelir kapısı haline getirmeyi düşünmekteyiz. Gümüşhane ile özdeşleşmiş ve günden güne büyüyen pestil ve köme imalatında kullanılan dutlar iç üretimden karşılanamadığı için önemli bir kısmı Erzurum Tortum ve başka yerlerden gelmektedir. Bu durumu değiştirmek elimizde. İlçemizdeki tarımsal geliri çeşitlendirerek ve artırarak göçe karşı da önlem almış oluruz. Kaymakamımız Sayın Niyazi Erten dut konusunda yaptığımız çalışmalara büyük önem ve destek vermiştir. Önümüzdeki yıl daha fazla çalışma yapmayı hedefliyoruz. " (AA)

Ekleme Tarihi
28.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kelkit İçin Bir Umut, Bu Sene 2000 Dut Projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız