Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Şaphane Ziraat Odası Başkanı Talat Bilaloğlu, kiraz yetiştiricilerinin bahçe tesisinden önce mutlaka toprak analizlerini yaptırmaları gerektiğini bildirdi. 

Bilaloğlu, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde hava sıcaklığının sıfır derece ve altında seyretmesi nedeniyle çiftçilerin umutsuzluğa kapıldığını söyledi. 

Kirazın soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türü olduğunu ve bahçe tesisleri öncesi mutlaka uzmanına danışılarak düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Bilaloğlu, şunları kaydetti: 

"Bahçe kurulurken mutlaka İlçe Tarım Müdürlükleri ile ziraat teknisyenlerinden, kamu ve özel ziraat uzmanlarından yararlanmalıdır. Toprak analizi meyve yetiştiriciliğinde son derece önemlidir. İlkbahar geç don olayları, iç bölgeler ile Kütahya yöresinde zaman zaman zararlar oluşturmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin dikkat etmesi gerekmektedir. İlkbaharın geç don ve soğuklarından etkilenmemek için çukur yerlerden daha çok yamaç ve sırtlar tercih edilmelidir. Su kenarlarından soğuk havanın toplandığı ve sis oturduğu çukur yerlerden kaçınılmalıdır. Bol ışık ve güneş istediğinden güney yamaçları tercih edilmelidir. Soğuk hava meyilli arazide alt taraflara çöker. Bu nedenle dikilen sert çekirdekli ağaçlar özellikle kayısı don olayından zarar görür. Meyilli arazilerde teraslama mutlaka yapılmalıdır. Teras taban suyunun muhafazasına yardım eder, yukarıdan aşağıya inen yağmur sularının akıp gitmesini ve erozyonu önler. " (AA)

Ekleme Tarihi
29.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kiraz Yetiştiricilerine Toprak Analizi Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız