- SEYHAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI SÜLEYMAN GİRMEN:
- “PAMUK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ UZUN SÜRELİ OLMADI. BEKLENTİLER BOŞA ÇIKTI”
- “TARLASINA PAMUK EKMEYİ DÜŞÜNEN ÇİFTÇİ, BU KARARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ”
- “YAĞMUR NEDENİYLE GECİKEN PAMUK EKİMİ, ÇİFTÇİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT. BU SÜREDE KARARINI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMELİ”
- “PAMUK YERİNE TARLAYA SOYA VEYA MISIR EKİLEBİLİR”
ADANA (İHA) - Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, pamuk fiyatlarında yaşanan artışın uzun süreli olmadığını ve beklentilerin boşa çıktığını ifade etti. Girmen, yağmur nedeniyle geciken pamuk ekiminin de çiftçiler için bir fırsat olduğunu vurgulayarak, bu sürede üreticinin kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.
İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Girmen, dünyanın en önemli pamuk üreticisi konumundaki Pakistan'da yaşanan sel felaketi başta olmak üzere dünya pamuk stoklarındaki azalma, Amerika'nın pamuk üretiminden uzaklaşmasının yanı sıra petrol fiyatlarındaki artış ve petrolden elde edilen elyafın artış göstermesi gibi durumların, Türkiye'deki pamuk üretimini de doğrudan etkilediğine dikkat çekti. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak Çukurova'da bu yılki pamuk ekiminin yaklaşık yüzde 30 oranında artış göstereceğini kaydeden Girmen, çiftçileri de üretim konusunda uyardı.
Bu yılki pamuk fiyatlarının, bugüne kadar hiç olmadığı kadar yükseldiğini ve bu durumun da Çukurova'daki üreticileri pamuğa yönelttiğini anlatan Girmen, “Ancak ne yazık ki, 'beyaz altın'da yıllar sonra yaşanan bu sevinç uzun sürmedi. Bunun yanında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, pamuktaki destekleme fiyatını hasattan sonra oluşacak fiyatlar üzerinden açıklama kararı aldı. Bu durumun oluşturduğu olumsuz hava çiftçinin moralini bozarken, pamuk fiyatlarının düşmesi tabloyu daha da kötüleştirdi” dedi.
Bölgede etkili olan yağışlı havanın etkisini sürdürmesiyle birlikte bu yılki pamuk ekiminde gecikme olduğuna dikkat çeken Girmen, ancak bu durumun bir sorun olarak değil, tam tersine üretici açısından avantaj olarak görülebileceğini savundu. Süleyman Girmen, “Bu gecikmeyi çiftçilerin hayrına yorabiliriz. Ekime devam etmek için toprağın kurumasını bekleyen üreticiler, pamuk ekim kararını yeniden gözden geçirmeli. Üretici, yeniden soya veya mısır ekimine yönelebilir” diye konuştu.