Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BEYZA PİLİÇ GENEL KOORDİNATÖRÜ ÇALIŞKAN: ''TÜRKİYE'DE YILLIK KİŞİ BAŞI TAVUK ETİ TÜKETİMİ 20 KİLOYA YAKLAŞTI, HALK BİLİNÇLENDİKÇE BU TÜKETİM DAHA DA ARTACAK''

ADANA (A.A) -Tüm piliçte perakende fiyatının, üretim yetersizliği nedeniyle 4,75 TL'den psikolojik sınır olan 5 TL'ye yükseldiği bildirildi. 

     Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kanatlı eti üretiminin son 10 yılda nüfus artışına paralel olarak arttığını, kişi başına tüketimin ise 20 kiloya yaklaştığını, halk bilinçlendikçe bu tüketimin daha da artacağını'' söyledi. 

     Rakip ülkelere göre üretim, hijyen ve kalite açısından önde olan Türkiye'deki tavuk sektörünün, 2008 yılında yaşanan krizin etkilerini yeni yeni üzerinden atmaya çalıştığını belirten Çalışkan, yağışların sürmesi ve seçim sürecinin kendileri açısından sıkıntı yarattığını kaydetti. 
     Çalışkan, sektör temsilcilerinin yağmurun dinmesini beklerken, milletvekili seçimleri için yapılan miting ve propaganda çalışmalarının sektöre sekteye uğrattığını belirterek, ''Mevsimsel faktörler piliç tüketimi açısından önemli. Ancak bu insan iradesi dışında gerçekleştiğinden ve çözüm bulma şansı da olmadığından sabırla beklemek durumundayız. Umarız havalar kısa sürede normale döner ve seçim de biterse piknikçiler mangal yakmaya başlar'' diye konuştu. 
     Hafta sonlarında yapılan mitinglerin, halkı piknik yapma yerine miting alanlarına çektiğini anlatan Çalışkan, ''12 Haziran'da planlanan milletvekili seçimleri de yapılıp biterse, bizim için bir önemli engel daha kalkmış olacak'' dedi. 
     Üretim yetersizliği nedeniyle tüm piliç kilosunun perakendede psikolojik sınır olan 5 TL'den satışa sunulduğunu bildiren Çalışkan, ancak yine de kırmızı etle kıyaslandığında olması gereken rakamın çok altında kaldığını kaydetti. 
     
     -İHRACAT- 
     
     Çalışkan, üretilen tavuk etinin yüzde 10-15'inin ihraç edildiğini, bunun da maliyetin altında gerçekleştiğini söyledi. 
     Üreticilerin, iç piyasayı dengelemek ve ürün fazlalığını stoklamamak adına ihracat gerçekleştiğini ifade eden Çalışkan, ''Kısmi yapılanmalara rağmen bizim için en büyük pazar halen Irak. Yaşanan olaylar nedeniyle bölge ülkeleri kendi ürünlerini çok ucuza satıyor'' dedi. 
     Suriye ve Yemen gibi ülkelerde ise tavuk üretimi tamamen durma aşamasına geldiği için ellerindeki ürünü kaça olursa olsun satmaya çalışıyor. Ülkesinde kriz yaşayan rakiplerimiz, çareyi Irak'a yönelmekte buldu. Olayların yaşandığı ülkelerde suların durulmasını ve Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerine yeni ihracat kapılarının açılmasını bekliyoruz. Umarız domino etkisi yaratan komşu ve yakın ülkelerdeki olaylar biran önce durulur ve yaşam normale döner.'' 

Ekleme Tarihi
03.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tavuk etinin kilosu 5 tl'ye yükseldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız