Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İSTANBUL VE BURSA'DA BÜYÜK İLGİ GÖREN ''YALOVA ÇITIRI'' VE ''YALOVA BADEMİ'' OLARAK İSİMLENDİRİLEN SALATALIK, YALOVA'DA YILDA YAKLAŞIK 20 BİN TON ÜRETİLİYOR -YAZ AYLARINDA İSTANBUL'UN TÜKETTİĞİ SALATALIĞIN YÜZDE 25'İNİ KARŞILADIĞI BELİRTİLEN YALOVA, KENDİ ÜRETİMLERİ OLMAYAN SALATALIKLARA ''YALOVA ÇITIRI'' DENİLMESİNDEN RAHATSIZLIK DUYUYOR 

YALOVA (A.A) - İstanbul ve Bursa'da büyük ilgi gören, ''Yalova Çıtırı'' ve Yalova Bademi'' olarak isimlendirilen salatalık, Yalova'da yılda yaklaşık 20 bin ton üretiliyor. 

     AA muhabirinin Tarım İl Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre Yalova, sebze yetiştiriciliğinde salatalık üretimiyle biliniyor. 

     ''Çıtır salatalık'' üretimi Yalova'da kapalı alanlarda gerçekleştiriliyor ve bin 270 dekar alandan yılda yaklaşık 20 bin ton ürün elde ediliyor. 

     Yalova'da ilk salatalık fidesi dikimi, 1-15 Nisan arasında yapılıyor ve ilk ürün mayıs ortalarından itibaren alınmaya başlıyor. İlk hasat dönemi 15-25 Haziranda tamamlanıyor ve ikinci dikim dönemine geçiliyor. 

     İkinci dikim ise 25 Haziran-10 Temmuz gerçekleştiriliyor ve hasadı eylülün sonuna kadar sürüyor. Bu ürünleri iç pazardan çok genellikle İstanbul ve Bursa tercih ediyor. 

          -HASAT BAŞLAMADAN ''YALOVA ÇITIRI'' PAZAR VE MARKETLERDE- 

          Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, bir zamanlar ''Çengelköy salatalığı'' denilen bu ürünün artık, sadece Yalova'ya mahsus olduğunu söyledi. 

     İstanbul'un yazlık salatalık tüketiminin yüzde 25'ini Yalova'nın karşıladığını ifade eden Beşli, mayıs ortalarından itibaren her gün tonlarca ürünün İstanbul ve Bursalıların sofralarına gönderildiğini anlattı. 

     Bu ürünün kapalı alanlarda sadece yazın üretildiğini vurgulayan Beşli, şunları kaydetti: 

     ''İklimi, toprağı ve suyuyla farklı bir lezzet ve çıtırlığa sahip ürünümüz, büyük talep görüyor. Son dönemlerde taklit edilmeye başlandı. Bizde henüz hasat başlamadan pazar ve marketlerde 'Yalova çıtırı'' adı altında salatalık satılmaya başlandı. Bu salatalıklar bizim üretimimiz değil. Özel kutular içine yerleştirilen ürünlere 'Yalova' ismi verilerek tüketiciler aldatılıyor. Tüketici de eylül ayından bu yana özlediği Yalova çıtırının çıktığını sanarak satın alıyor. Ancak beklediği lezzeti bulamıyor.'' 

     Beşli, şu anda pazarlarda satılan salatalıkların kilosunun 1,5-2 lira arasında olduğunu belirterek, ''Yaz aylarında ürünün bol olduğu dönemlerde bizim ürünlerimiz pazarlarda kilosu 2,5 liradan alıcı buluyor. Çünkü çok talep görüyor. Bizim ürünümüz olmayan salatalıklara 'Yalova çıtırı' denilmesinden rahatsızız. Bu konuda tüketicilerin ve ilgililerin duyarlı olmasını istiyoruz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
05.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yalova, çıtırının taklidinden rahatsız




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız