Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kop projesi 

 Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Konya Ovası Sulama Projesi (KOP)'ne 2011 yılı için ayrılan 50 milyon TL’lik ödeneğin çıktığını ve kullanıma hazır olduğunu açıkladı.

    İl Genel Meclisi 2011 yılı Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşiminde konuşan Meclis Başkanı Selvi, asırlık proje KOP’un 50 milyon TL’lik ödeneğinin Konya’ya geldiğini söyledi. Selvi, 31 milyon TL’si Konya’nın olan ödeneğin bu ay içinde çalışmaya başlayacak Tahsisat Komisyonu tarafından değerlendirileceğini kaydetti. Selvi, “Bu meclisimizin ve idaremizin başarısıdır. Para kullanıldığında sulama göletleri hayata geçecek ve ova suya doyacak. Konyamıza hayırlı olsun.” dedi.
    Meclis gündeminde Tarım Komisyonu’nun silajlık mısır ve yonca tohumu desteği sağlanmasına yönelik raporu da okundu. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz da Konya ilindeki süt hayvancılığını geliştirmede kaba yem problemi ve çözümü üzerine bir sunum yaptı. Konya’da 198 bin 268 baş sağılan hayvandan günlük olarak 2 bin 612 ton süt üretimi yapıldığını anlatan Prof. Dr. Oğuz, kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılama oranının köy bazlı işletmelerde yüzde 15 iken nitelikli işletmelerde yüzde 24 olduğuna değinerek, teknolojiyi kullanmanın önemine dikkat çekti.
    Hayvancılık ve süt inekçiliğinin kaliteli kaba yemden yoksun yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Oğuz, şu bilgileri verdi: “Bu durum hem verimliliğin düşük olmasına hem de sütün maliyetin artmasına neden olmaktadır. Hayvancılık aydınlatması ve havalandırması yetersiz, tekniğine uygun planlanmayan sağlıksız ahırlarda yapılmaktadır. Çözüm ise işletme büyüklüklerinin arttırılması, üreticilerin eğitilmesi, örgütlü hale getirilmesi, ahırların iyileştirilmesi, kaliteli kaba yem probleminin çözülmesi, sütün soğutulmuş olarak fabrikalara ulaşmasının sağlanması ile olacaktır." 
    Mevcut hayvanların kaliteli kaba yem açığı bulunduğunu dile getiren Oğuz, "Konya’ya yurt dışından ve diğer illerden gelen hayvanlarla birlikte kaliteli kaba yem açığı had safhaya ulaşmıştır. Bunun sonucunda önümüzdeki 3-6 ay içerisinde hayvancılık sektöründe bir krizin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu krizi en fazla tetikleyecek olan faktör kaba yem açığıdır ve hemen acil bir çalışma yapılarak bu problemin giderilmesi gerekmektedir” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
05.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: KOP Projesi’ne 50 milyon lira ödenek çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız