Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan kadın, kurduğu seralarda yetiştirdiği organik sebzeler tüm ilçeye örnek oldu. 

 Çubuk'un Aşağı Çavundur Mahallesi'nde yaşan Aşkın Kavasoğlu, evlerinin etrafındaki boş araziye kurduğu seralarla sebze yetiştiriciliğine başlarken, yetiştirdiği organik sebzelerle ilçede üreticilere örnek olmaya başladı. Yaklaşık dört yıldır devam ettirdikleri örtü altı organik sebze yetiştiriciliğine kendisince bir konsept geliştiren üretici Aşkın Kavasoğlu, kurduğu 2 bin metrekare serada kendi yetiştirdiği domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye gibi sebzeleri pazar aramadan evinin önünde satıyor. 
 
Kavasoğlu, pazarlama tekniği ve yetiştirme tekniği ile tüm ilçeye örnek oldu. Ürünlerini ayağının dibinde sattığını ve talebi karşılayamadığını vurgulayan Kavasoğlu, ürünlerinde suni gübre ve hormon kullanmadığını söyleyerek, şu bilgileri verdi: 
 
"Ben eşimle birlikte yaklaşık dört yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce eşimin turizm firması bulunuyordu. Krizin etkisi ile iflas ettikten sonra eşimin memleketi olan Çubuk'a gelerek yerleştik. Ne iş yapa biliriz diye düşünürken, aklımıza bu yörede Yaygın olan sebze yetiştirmek geldi. Burada yetiştirenlerin ürünlerini nasıl yetiştirildiğine baktım ve inceledim. Biz bunlardan farklı bir şeyler yapalım istedik ve bu gördüğünüz seraları kurduk. Önce bize zor geliyordu, sonrada çok kolay olduğunu gördüm. Çok rahat bir şekilde bir yılın içerisinde sanki senelerdir bu işi yapıyormuş gibi tamamen bu işi elime aldım. Ürünleri insanlar gelip kendilerinin dalından koparacağı ve alacağı bir pazarlama sitemi de kurduk. Özellikle hafta sonları bahçeye iğne atsan yere düşmez oldu. Ürettiğimiz ürünleri yetiştiremez olduk. " 
 
Müşterilerine hiçbir kısıtlama getirmediklerini ve kendi bahçeleri gibi davranmalarını sağladıklarını anlatan Kavasoğlu, "Biz istiyoruz ki insanlar buraya gelsinler taptaze doğal sebzeleri elleri ile toplasınlar ve yesinler istedik. Biz hatta buraya gelen ailelere çocukları ile birlikte seralara girip ürünleri toplamalarını istedik. Çünkü günümüzde çocuklar sebzelerin nerede yetiştiğini bilmez oldular. Kendi elleri ile toplayan çocuklar ve aileler çok mutlu oluyorlar, onların bu mutluluğu bizim de mutluluğumuz olmaktadır. Biz kendilerine hiçbir şekilde müdahale etmiyoruz. Müşterilerimiz bu şekilde alıştılar ve her gün artan bir müşteri portföyümüzle yolumuza devam ettik. Zamanla aileler kalabalık gelmeye başlayınca ürünlerimiz yetmemeye başladı ve seralarımızı genişlettik" diye konuştu. 
 
Kavasoğlu, sebze yetiştiriciliğine başladıktan sonra Üniversite imtihanına girdiğini ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümün kazanarak okumaya başladığını ifade etti. Bu işe girdikten sonra çok araştırdığını ve sürekli okuduğunu bildiren Kavasoğlu, "Şuanda bizim Pazar arama sorunu ve derdimiz yok. Bizim müşterilerimiz Ankara'dan ve il dışından geliyor. Havaalanı yakın olduğundan yurt dışına giden bazı vatandaşlar ürünlerimizden alarak götürüyor. Ürün satışlarımızda çok abartılı bir fiyatta kesinlikle belirlemiyoruz" diye konuştu. (AA)

Ekleme Tarihi
05.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Elinin Hamuru ile Organik Seracılığa Başladı, İlçeye Örnek Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız