FAO, ANTALYA'DA KESME ÇİÇEK SEKTÖRÜNÜN İHTİYACI OLAN KALİFİYE ELEMAN SIKINTISINI, İŞ-KUR'UN VE İLGİLİ KURULUŞLARIN KATKISI İLE UYGULANACAK EĞİTİM PROGRAMIYLA ÇÖZECEK -200 BİN TL'LİK BÜTÇE İLE BAŞLATILACAK EĞİTİM PROGRAMI 6 AY DEVAM EDECEK -BAGEV KARİYER İSTİHDAM PORTALI ARACILIĞIYLA BELİRLENECEK KURSİYERLERE, GÜNLÜK 15 TL CEP HARÇLIĞI VERİLECEK -EĞİTİME ALINACAK GRUPTA, ÖNCELİKLE GENÇLER, KADINLAR VE GÖÇMENLER TERCİH EDİLECEK
ANTALYA (A.A) - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Antalya'da kesme çiçek sektörüne kalifiye eleman kazandıracak proje başlatıyor.
FAO'nun bütçesi ile haziran ayında başlatılacak kesme çiçek eğitim programı istişare toplantısı, IC Airport Otel'de yapıldı. Toplantıya, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın, Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, İş-Kur Antalya Müdürü Faruk Tamer Özükan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği Başkanı Salih Durmazkan ile sektör temsilcileri katıldı.
Ayşegül Akın, FAO'nun kesme çiçek sektörüne 200 kalifiye eleman kazındırmak için başlatacağı eğitim programı ile tarımsal istihdamın geliştirilmesinin hedeflendiğini anlattı. Projenin ana ortağının İş-Kur olduğunu belirten Akın, yerel eğitim programlarının hazırlanması, bu programların devlet tarafından desteklenmesi, işverenin işçi seçiminde bu programlara katılanları tercih etmesinin planlandığını belirtti. Kesme çiçek sektöründe formen olarak yetiştirilecek işçilerin sektörü bir adım öteye götüreceğini ifade eden Akın, eğitim programının hedefinde 'toplumun korumasız' kesimi diye belirtilen gençler, kadınlar ve göçmenler olduğunu kaydetti. Akın, 200 bin dolar bütçeli proje çerçevesinde eğitim verilecek kişilere günlük 15 TL cep harçlığı verileceğini, sağlık sigortasının ödeneceğini, meslek hastalığı ve iş kazası giderlerinin karşılanacağını bildirdi.
İş-Kur Müdürü Antalya Faruk Tamer Özükan, Antalya'da kesme çiçek sektörünün önemine dikkati çekerek, sektöre kalifiye eleman kazandırılmasının önemini vurguladı.
Tarım Müdürü Bedrullah Erçin de, Antalya'da 4 bin 100 dekar alanda kesme çiçek üretildiğini belirterek, sektörün kalifiye eleman ihtiyacına dikkati çekti. Erçin, ''Kesme çiçekte kendimizi geliştirmeliyiz'' dedi. Erçin, TAGEM'in ARGE projeleri için 300 bin TL'lik hibe ayırdığını belirterek, bunun mutlaka kullanılmasını istedi.
-''GÖSTERMELİK OLMAMALI''-
ATB Başkanı Ali Çandır, kesme çiçek eğitiminin en az altı ay sürmesi gerektiğini belirterek, FAO'nun planladığı üç aylık eğitimin yetersiz olacağına dikkati çekti. Çandır, ''Eğitim en az 6 ay olmalı ki sektörde çalışacak bir işçi, fidenin dikiminden paketlemeye kadar tüm işlemleri görmeli'' diye konuştu.
Osman Bağdatlıoğlu da, çiçek sektöründe çalışabilecek çok sayıda işçi bulunduğunu ancak FAO'nun eğitiminde amacın kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik olması gerektiğini vurguladı. Bağdatlıoğlu, ''Eğitim programı göstermelik olmamalı'' dedi.
-İŞSİZLER BAGEVKARİYER'DEN-
Toplantıda, çiçek sektörü temsilcilerinin de görüşü alınarak eğitim programının 6 ay olması ve eğitimin ATB'nin Altınova'da bulunan Tarımsal Uygulamalı Mesleki Eğitim Merkezinde (TUMEM) verilmesi kararlaştırıldı. Programın üçte birinin teorik, üçte ikisinin pratik yapılması yönünde kararın da alındığı toplantıda, Haziran ayında ilk olarak 25 kişinin eğitimine başlanması, süreçte de eğitim alacak kişi sayısının 200'e çıkarılması planlandı. Projenin Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği'nin önderliğinde yürütülmesi kararlaştırılan toplantıda, işsizlerin Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nın (BAGEV) istihdam portalı bagevkariyer'den sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı.
|