İZMİR (A.A) - Dondurma yapımında yoğun olarak kullanılan ve doğada kendiliğinden yetişen orkide bitkilerinin kök kısmından elde edilmesi nedeniyle bir çok orkide türünün yok olma tehlikesi altına girmesine neden olan salebin, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmayla ilk defa kültür bitkisi olarak üretilen orkidelerden elde edilmesi sağlandı.
Dondurma sanayinin ihtiyacı olan salebin doğaya zarar vermeden karşılanabilmesi amacıyla İzmir'in Menemen ilçesinde faaliyet gösteren Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde, MADO Dondurmalarının finansal desteğiyle sürdürülen projede çalışmalarında olumlu sonuç alındı.
Projede elde edilen sonuçlar, MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur'un da katılımıyla düzenlenen toplantıyla duyuruldu.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, proje sorumlusu Tıbbi ve Aromatik Meyveler Şube Şefi Mehmet Tutar tarafından projede bugüne kadar yapılan çalışmalar slayt gösterisi eşliğinde anlatıldı.
Katılımcılar, kültür bitkisi olarak salep elde edilmesine elverişli olarak orkide bitkisinin yetiştirildiği alandaki incelemeye katıldı.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Osman Sarı, burada yaptığı açıklamada, yürütülen projede sona yaklaşıldığını ve salebin artık kültür bitkisi sınıfına alınmak üzere olduğunu belirtti.
Proje uygulamasında, hava koşullarından kaynaklanan bazı olumsuzluklar yaşadıklarını, ancak sonunda doğada kendiliğinden yetişen orkideyi, salep elde etmek üzere ticari değerde kültür bitkisi olarak üretmeyi başardıklarını ifade eden Sarı, şunları söyledi:
''Yaşadığımız büyük olumsuzluklara rağmen buraya ektiğimiz ürünlerin daha fazlasını topluyoruz. Bizim de istediğimiz, gerçekleştirmeye çalıştığımız buydu zaten. Bir ekip, üç, dört almaktı. Çevre şartlarından meydana gelen olumsuzluklar olmasaydı, amacımıza daha erken ulaşabilirdik. Fakat artık önümüzde bir veya iki yıllık süreç var. Bu süreçten sonra artık saleplerimizi üreticilerimiz ile buluşturabileceğiz.''
MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur ise 4 kuşaktır dondurmacılık işiyle uğraşan bir aile olarak, bu alanda çalışma yürüten bilim kuruluşlarına sürekli destek verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Bizler bilim adamlarımızı destekleyeceğiz ki, beraber büyüyelim, beraber yol alalım. Tabiatta yok olmaya yüz tutmuş bitkilerimizi kurtaracağız, işleyeceğiz ve ekonomiye katma değer sağlayacağız. Ben dondurmanın ana maddelerinden olan salebin gelişimi konusunda sürekli takip halindeyim. Dünyada bu konuda yapılmış bu kadar derinlemesine bir konu yok. Detaylı olarak ilk defa Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünü böyle bir çalışma yaptığı için kutluyorum.'' |