Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor 

ÜZÜMDEN ÖNCE YAPRAĞI KAZANDIRIYOR -TÜRKİYE'DEKİ ÜZÜM ÜRETİMİNİN YÜZDE 33'ÜNÜN KARŞILANDIĞI TARSUS YÖRESİNDEKİ ÇİFTÇİLER BAĞLARDA YAPRAK HASADINA BAŞLADI -ÜRETİCİLERİN BU YIL, KİLOSU 5-7 LİRA ARASINDA SATILAN YAKLAŞIK 2 BİN TON YAPRAK HASADI YAPACAĞI BİLDİRİLDİ

 

ADANA (A.A) - Ali Güreli - Türkiye'deki üzüm üretiminin yüzde 33'ünün karşılandığı Mersin'in Tarsus ilçesinde üreticilerin bağlarda yaprak hasadına başladığı, bu yıl, kilosu 5 ve 7 lira arasında alıcı bulan 200 bin ton ürün hasadı yapılacağı bildirildi.

     Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı ürün desenleriyle zenginleşen yörenin, Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

     Tarsus'a bağlı 36 köyde ve bazı beldelerde toplam 200 bin dönüm alanda üzüm üretimi yapıldığını belirten Ergezer, üretilen Yalova İncisi, Ergin Çekirdeksiz, Kardinal, Sultani, Tarsus Beyazı ve bazı kültürel çeşitlerin toplamından 450 bin ton rekolte beklendiğini bildirdi.

     Ergezer, üreticilerin yeni sezon için yüksek rekolte ve kaliteli ürün beklentisiyle yaşadığı sevincin, bu günlerde başlayan yaprak hasadıyla coşkuya dönüştüğünü ifade ederek, ''Bu yıl, yağışlar, bazı ürünler açısından iyi olmasa da üretim olan birçok yerde sulama sorunu olduğu için üzüm bağlarına hayli yararlı oldu. Yağışlar genel olarak bitkinin bu sezon meyve açısından yüksek rekolte beklentisini artırırken, yaprağının da iyi gelişmesini sağladı'' dedi.

     Ulaş Dedeler, Taşkuyu, Sarıveli, Sayköy, Damlama ve Alibeyli gibi 36 köyde üreticilerce asma yaprağı hasadı yapıldığını anlatan Ergezer, şöyle konuştu:

     ''Yılın her mevsiminde sofralarda aranan yemeklerden olan sarma ve dolma yapımında kullanılan asma yaprağının kilosu 5 ve 7 lira arasında alıcı buluyor. Bu yıl yörede yaklaşık 2 bin ton yaprak hasadı yapılması bekleniyor. Üreticiler, günün belirli saatlerinde toplanma aşamasına gelen asma yapraklarını hasat ederek satışa sunuyor. Toplanan yaprakların satılması sayesinde üretici gelirini artırarak hem girdi maliyetlerini amorti ediyor hem de bir sonraki sezona daha güçlü hazırlanıyor. Pazarda satılan asma yaprakları ev hanımları tarafından satın alınarak ya taze taze sarma ve dolma yapılıyor veya kış için özenle salamura olarak hazırlanıyor. Asma yaprağı salamura olarak bazı marketlerde satışa da sunuluyor.''

   

     -''SALAMURA TESİSİ PROJESİ''-

   

     Ergezer, Tarsus Ziraat Odası olarak salamuracılığı geliştirmek amacıyla proje hazırladıklarını da söyledi.

     Bu kapsamda kadın ve erkeklere yönelik eğitim çalışması başlatacaklarını söyleyen Ergezer, gelecek hasat döneminden önce kursiyerlerin eğitime alınacağını kaydetti.

     Ergezer, kursun, sadece asma yaprağının salamurası için değil, domates ve patlıcan gibi diğer bazı tarım ürünlerini de kapsayacağını ifade ederek, ''Hedefimiz bölgede salamura fabrikaları kurulmasına öncülük ederek, yöre ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak. İçerisinde soğuk hava deposu da bulunan ve birçok ürünün işleneceği bir salamura fabrikası kurulması konusunda girişimde bulunuldu. Bu konuda hazırlanan proje Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunuldu. Tesisin kurulması konusunda milletvekili adaylarından da destek sözü aldık. Salamura artık ilkel değil, modern yöntemlerle yapılacak'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
11.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üzümden önce yaprağı kazandırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız