Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

YAĞMUR KİRAZI VURDU -TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ KİRAZ ÜRETİMİ MERKEZLERİ ARASINDA YER ALAN LAPSEKİ VE BAYRAMİÇ'TE, YOĞUN BAHAR YAĞIŞLARI AĞAÇLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ -ÇANAKKALE ZİRAAT ODASI BAŞKANI ULUS: -''İHRACATLIK KİRAZDA BU YIL SIKINTI YAŞAYACAĞIMIZI SÖYLEMEK MÜMKÜN''

ÇANAKKALE (A.A) - Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezleri arasında yer alan Çanakkale'nin Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde, yoğun bahar yağışları nedeniyle bu yıl özellikle ihracatlık kiraz üretiminde sıkıntı yaşandığı bildirildi.
 
     Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl pek alışık olmadıkları etkili bahar yağışlarının ardından, üreticilerin tarlalarına giremediğini ve işe başlayamaz hale geldiğini söyledi.
     İlk turfandacılıkta özellikle domates, biber, kavunda oldukça gecikildiğine işaret eden Ulus, ''İlk ve orta turfandanın birlikte dikilmesiyle, hasadın da aynı anda yapılacağından dolayı arz fazlılığı ortaya çıkacak. Bu nedenle fiyatlarda düşüş söz konusu olacak. Bu da bizim hiç istemediğimiz, beklemediğimiz bir olay'' dedi.
     Ulus, Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezleri arasında yer alan Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde 11 bin 725 dekar arazide, 206 bin 650 kiraz ağacı bulunduğunu, bunlardan yıllık ortalama 4 bin ton civarında ürün aldığını belirterek, ''Özellikle ihracat edilen ve 'Ziraat 900' olarak adlandırılan kiraz, aşırı yağışlardan dolayı dölleme yapamıyor. Ağaçlar dölleme yapamayınca ürün çıkmayacak. Bu nedenle ihracatlık kirazda bu yıl sıkıntı yaşayacağımızı söylemek mümkün'' diye konuştu. Kayısıda da aynı sorunların yaşandığını anlatan Ulus, şunları söyledi:
     ''Elmada kara leke hastalığı söz konusu. Üreticimiz havanın açmasıyla ilaç atmak zorunda. Atmadığında üründe kara leke hastalığı oluşuyor. Buğday dikili alanlarda, yoğun yağış nedeniyle havalanma olmuyor. Buralarda da pas hastalığı söz konusu. Yine çeltik arazilerinin çamur olması nedeniyle, araziler hazırlanamadı, geç kalındı. Buna bağlı olarak tüm ürünlerin dikiminde yaklaşık 20 günlük bir gecikme söz konusu. Mevsimsel olarak hasatta 20 günlük bir gecikme olacak. Bu gecikme verimlere yansıyacak. Daha önceki yıllarda aldığımız verimi bu yıl alamayacağız.'' 

Ekleme Tarihi
11.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yağmur kirazı vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız