Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TEKİRDAĞ'DA ''TARLA GÜNLERİ'' -TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANI KAYCIOĞLU: -''GENELDE TARIM, ÖZELDE DE TOHUMCULUK KONUSUNDA ÜLKE OLARAK DÜNYADAKİ BİLİM VE TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYORUZ'' -OECD TOHUMCULUK BÖLÜMÜ BAŞKANI RYAN: -''ÖZELLİKLE 2050'YE KADAR DÜNYA NÜFUSUNUN ARTTIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE, BU ARTAN NÜFUSUN GIDA ARTIŞININ KARŞILANMASI İÇİN YÜKSEK KALİTELİ TOHUM ÜRETİMİNİN ÖNEMİNİ DAHA İYİ ANLIYORUZ''

TEKİRDAĞ (A.A) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Metin Kaycıoğlu, ''Genelde tarım, özelde de tohumculuk konusunda ülke olarak dünyadaki bilim ve teknolojiyi takip ediyoruz'' dedi. 

     Trakya Tarım Limited Şirketi, yeni çeşitlerini tanıtmak amacıyla, Tekirdağ'ın Karaevli Köyü yolu üzerinde 50 bin metrekarelik açık alanda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tescillenmiş ıslah çalışmalarından oluşan ''Tarla Günleri'' etkinliği düzenledi. 
     Metin Kaycıoğlu, ''Tarla Günleri''nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım alanında, önemli ekonomik gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, Türkiye'de tarımsal ekonomi göz önüne alındığında, son 7 yılın 6'sında pozitif büyüme yaşandığını söyledi. 
     Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) raporlarına bakıldığında, son yıllarda Türkiye'nin büyük ölçüde ilerleme kaydettiğini belirten Kaycıoğlu, ''OECD'nin 17 yıl sonra açıkladığı rapora göre Türkiye, 62 milyar dolarlık Tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla ile dünyanın 7. büyük ülkesi durumunda. Genelde tarım, özelde de tohumculuk konusunda ülke olarak dünyadaki bilim ve teknolojiyi takip ediyoruz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak bizde kendimizi geliştiriyoruz. Küresel olarak tohumculuk alanına baktığımızda, bizde bu gelişmelerin gerisinde kalamazdık. İlk etapta ülkemizi uluslararası arenaya taşıyacak tohumculuk alanında yasal mevzuatlara gerek vardı. Bu kapsamda, olmazsa olmaz iki temel kanun yürürlüğe girdi. Bunlar, 2004 yılında yayınlanan ıslahçı haklarının korunması ile 2006 yılında doğrudan tohumculuğu ilgilendiren tohumculuk kanunu.'' diye konuştu. 
     Kaycığolu, son yıllarda meydana gelen değişim ve gelişim ile Türkiye'nin Dünya'nın odak noktası haline geldiğini ve uluslararası toplantılara da ev sahipliği yaptığını bildirdi. 
     OECD Tohumculuk Bölümü Başkanı Michael Ryan da konuşmasında, Türkiye'nin uzun yıllardır OECD'nin programlarında önemli görevlerde bulunduğunu söyledi. OECD'nin tohumculuk konusundaki çalışmaların 1958 yılından günümüze kadar sürdüğünü ifade eden Ryan, şöyle konuştu: 
     ''OECD, 1958 yılından günümüze kadar yüksek kalitede tohum üretmek amacını güttü. Hepimiz, bitki ıslahının, tohumculuk üretiminin ve bu ıslahın çiftçiye ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle 2050'ye kadar dünya nüfusunun artışını düşündüğümüzde, bu artan nüfusun gıda artışının karşılanması açısından baktığımızda, yüksek kaliteli tohum üretiminin önemini daha iyi anlıyoruz. 
     OECD olarak buna biraz olsa da katkıda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Dünyada, 58 ülke OECD programlarına dahil olmakta. Tarla Günleri, farklı konularda tek olma özelliği taşıyor. Özellikle böyle günlerde, Türkiye'nin coğrafi özellikleri yanında kültürel bağlarının da görülmesi bu organizasyonu tek kılıyor.'' 
     Ryan, gelecek yıllarda, farklı ülkelerde de Tarla Günleri gibi benzer organizasyonların yapılabileceğini kaydetti. 
     Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik de konuşmasında, Tekirdağ'da bin 300 civarında sanayi tesisi olduğunu ifade ederek, Tekirdağ'ın sanayinin yanında tarım bölgesi olduğunu vurguladı. 
     Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ da konuşmasında, 2010 yılında 6 aylık süreçte 282 köy ve beldede toprak işleme, gübreleme, tohumculuk konularında bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini söyledi. 
     Çiftçiler tarafından ıslah edilmiş sertifikalı tohumların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Karadağ, ''Sertifikalı tohumlar, bakteri ve viral hastalıklardan arındırılmış olarak satıldığından tavsiye edilir. Eğer sertifikalı tohumlar kullanılmazsa, bölgeler arası olduğu gibi ülkeler arası da hastalıklar doğabilir'' dedi. 
     Konuşmaların ardından Trakya Tarım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun rehberliğinde, OECD ülkelerinin temsilcileri ve davetliler 50 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu deneme tarlalarını gezerek, yetkililerden bilgi aldı. 

Ekleme Tarihi
12.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tekirdağ'da Tarla Günleri''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız