Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''FISTIĞIMIZ BOL OLSUN'' PROJESİYLE, ANTEP FISTIĞI AĞAÇLARINDAN 15-20 YILDA DEĞİL, MODERN VE BİLİNÇLİ ÜRETİMLE 7-8 YILDA ÜRÜN ALINABİLECEK -TEMA VAKFI'NIN PROJE ORTAĞI NESTLE İLE YÜRÜTTÜĞÜ PROJEYLE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİNDE KALİTE VE VERİMLİLİĞİ ARTIRMANIN YANI SIRA TÜRKİYE'DE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN, GEN KAYNAKLARININ VE TOPRAĞIN KORUNMASI HEDEFLENİYOR -TEMA KAYNAK GELİŞTİRME VE PROJE SORUMLUSU ABBASOĞLU: -''PROJE KAPSAMINDA ELDE EDİLECEK UYGULAMA SONUÇLARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTTA YAYGINLAŞTIRILMASINI AMAÇLIYORUZ'' 

GAZİANTEP (A.A) - Sevil Çelik - Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa'da yürütülen ''Fıstığımız Bol Olsun'' projesiyle Antep fıstığı ağaçlarından 15-20 yılda değil, modern ve bilinçli üretimle 7-8 yılda ürün alınabilecek. 

     TEMA Vakfı'nın proje ortağı Nestle ile yürüttüğü projeyle Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği arttırmanın yanı sıra Türkiye'de biyolojik çeşitliliğin, gen kaynaklarının ve toprağın korunması hedefleniyor. 

     TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme ve Proje Sorumlusu Pınar Abbasoğlu, proje kapsamında elde edilecek uygulama sonuçlarının ulusal ve uluslararası boyutta yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirtti. 
 
     Abbasoğlu, ''Fıstığımız Bol Olsun Projesi''nin geliştirilmesine 2010 yılının Ocak ayında başlandığını, yaklaşık 10 ay süren görüşmeler sonucunda proje ortakları Nestle ile sahada ilk adımlarını atmaya başladıklarını ifade etti. 
 
     TEMA Vakfı'nın Türkiye'de toprak erozyonunun temel sebeplerinden birinin çok yönlü kırsal fakirlik olduğunu bildiğini ve toprağın korunması, üretkenliğinin arttırılmasının aynı zamanda erozyonla mücadele hedefleri doğrultusunda ''çok yönlü kırsal fakirliği'' gidermeye yönelik örnek projeler geliştirdiğini ve uyguladığını ifade eden Abbasoğlu, şöyle konuştu: 
 
     ''Fıstığımız Bol Olsun Projesi ile Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmanın yanı sıra Türkiye'de biyolojik çeşitliliğin, gen kaynaklarının ve toprağın korunması hedefleniyor. Proje kapsamında Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman'da belirlenen 5 köyde Ocak 2011'den bu yana Antep fıstığı üreticilerinin verim ürün kalitesini iyileştirecek üretim teknikleri konusunda bilgilendirilmeler, örnek uygulamalar, teorik ve pratik eğitimler veriliyor. 
 
     Ayrıca modern anlamda örnek bahçeler kurulması da projenin ilerleyen yıllardaki programı içerisinde yer almaktadır. Proje kapsamında, elde edilecek uygulama sonuçlarının ulusal ve uluslararası boyutta yaygınlaştırılması amaçlanıyor.'' 
     
     -200 BİN ÜRETİCİ BİLİNÇLENECEK- 
     
     Abbasoğlu, proje bölgesinde seçilen köylerde toplam 32 bahçe uygulama alanı olarak belirlendiğini, bu bölgede mevcut durum analizi yapıldığını ifade etti. 
 
     Bölge halkının geçimini Antep fıstığı üretimine bağlamış olmasına rağmen geleneksel yöntemlerle uygulama, standart kalite ve verim alışkanlığı gelişmediği ve biyolojik ve teknik tedbirlerin alınmasına yönelik bilgi eksikliği olduğunun görüldüğünü dile getiren Abbasoğlu, şöyle devam etti: 
 
     ''Seçilen bahçeler uzmanlar tarafındanda incelendi, bahçelerde toprak ve yaprak analizleri yapıldı. Yapılan incelemeler doğrultusunda verimi ve kaliteyi etkileyen olumlu ve olumsuz faktörler belirlenerek eğitimlere başlandı. Bu kapsamda budama, bitki beslenme(gübreleme), bitki hastalıkları ve zararlılarla mücadele, bahçe yönetimi konularında eğitim verildi, eğitimler bundan sonra da farklı alanlarda devam edecek. Şu ana kadar toplam 262 çiftçinin eğitimlere katılımı sağlandı. 3 yılın sonunda 200 bin üreticiyi bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.'' 
     
     -''ARTIK TORUN İÇİN DİKİLMEYECEK''- 
     
     Abbasoğlu, projenin uygulamalı eğitimlerinin 3 yıl süreceğini ancak projenin 5 yıl boyunca proje uzmanlarınca inceleneceğini belirtti. 
 
     Proje sonunda geleneksek usullerle üretim yapan çiftçilerin, 15-20 yılda ürün alındığı için ''Antep fıstığı torun için dikilir'' düşüncesini geride bırakarak modern yöntemlerle planlı ve bilinçli üretim yapma alışkanlığı kazanmasıyla bu sürecin 7-8 yıla kadar düşürülebileceğini bildiren Abbasoğlu, şunları kaydetti: 
 
     ''Bu aynı zamanda kalitede, verimde ve beraberinde çiftçinin kazancında artış getirecektir. Üreticilerin çok önemli olan maki bitki örtüsü içerisinde yer alan melengici aşılayarak Antep fıstığı üretimi yapmak yerine modern anlamda yetiştirilen aşılı fidanlarla bahçeler kurmasını sağlamayı ve bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu sayede toprak, su ve biyolojik çeşitlilik de korunacaktır.'' 

Ekleme Tarihi
16.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Antep fıstığı artık ''torun'' için dikilmeyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız