Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
domalan mantarı 

Nisan yağmurlarıyla birlikte çıkan ve doğada kendiliğinden yetişen domalan mantarı büyük ilgi görürken, uzmanlar zehirli mantar riskine karşı kültür mantarını tavsiye ediyor. Uzmanlar zehirli mantarların yendikten 60 gün sonra bile zehirleyebileceğini vurguluyor. 

 
Aksaray Üniversitesi Aksaray Meslek Yüksek Okulu'nun Mantarcılık Programı öğretim görevlisi Hülya Güvenç, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, doğada bulunan binlerce mantar türünün çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından besin maddesi olarak tüketildiğini söyledi. 
 
Güvenç, doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli ve zehirsiz olmak üzere iki gruba ayrıldığını ve bazı zehirli mantarların tüketilmesi sonucunda ölümle sonuçlanan vakaların ortaya çıktığını belirtti. 
 
Mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamanın oldukça güç olduğunu kaydeden Güvenç, "Doğadaki mantarların zehirli olup olmadığını tespit etmek için mantar konusunda uzman olmak, mantarı morfolojik açıdan çok iyi tanımak gerekir" dedi. 
 
Zehirli mantar türlerinin 3 ile 5 saat gibi bir zamanda zehirlenmeye sebep olabileceği gibi 40 ile 60 gün arasında bir zamanda da zehirlenmeye sebep olabileceğini belirten Güvenç, şunları ifade etti: 
 
"Zehirli mantarların zehirleme süreci bir defada tüketilen mantar miktarına, vücut direncine, mantarın türüne ve mantarın içermiş olduğu zehirli maddenin cinsine bağlı olarak 3 ile 5 saat içinde gerçekleşmektedir. Arsenik içeren mantarlarda ise 40 ile 60 gün sonra kalp krizi nedeni ile ölümlere yol açabilmektedir. Mantar zehirlenmesinin ilk belirtileri midede bulantı, kusma, tansiyonda düşme ve kalp ritm bozukluğu gibi belirtilerdir. Zehirlenmeden şüphelenildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna mümkünse yenen mantarla birlikte başvurulmalıdır. Ayrıca mantar zehirlenmeleri ilgili 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezine danışılabilir. " 
 
-EN GÜVENLİSİ KÜLTÜR MANTARI- 
 
Nisan yağmurlarının ardından insanların özellikle domalan mantarı olarak bilinen mantar türünü toplamak için araziye çıktığını vurgulayan Güvenç, 
 
"Domalan mantarı toprak altında yetişen, patatese benzeyen, protein açısından zengin, çok lezzetli ve en çok tercih edilen yenen mantar çeşitlerinden birisidir" dedi. 
 
Doğadaki her mantarın domalan mantarı olmadığını kaydeden Güvenç, şöyle devam etti: 
 
"Doğadaki her mantar domalan mantarı değildir. Zehirlenme ihtimaline karşı en güvenlisi olan kültür mantarı tercih edilmelidir. Kültür mantarı protein içeriği yüksek, yağ oranı düşük, diyabet ve kalp hastaları için ideal bir besindir. İçermiş olduğu folik asit vücutta kansızlığı gideren bir etkiye sahiptir. Vitamin açısından zengin olması sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır. Kültür mantarı alırken, üretim ve tüketim tarihi, muhafaza koşulları, üretici firmanın adı, Tarım Bakanlığı'nın izninin etiketlendiği ambalajlarda olmasına dikkat edilmesi gerekir. " (AA)

Ekleme Tarihi
23.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Domalan Toplarken Dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız