Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana 

ADANA'DAKİ ÜRETİCİ SOĞANI TARLADA SÜRÜYOR -SOĞAN ÜRETİCİLERİ, UZUN SÜREN YAĞIŞLI DÖNEM NEDENİYLE HASAT GECİKİP, HASTALIKLARIN ARTMASIYLA ZOR DURUMDA KALDI -GEÇEN YILIN ZAM ŞAMPİYONU OLAN KURU SOĞANIN TARLADAKİ SATIŞ FİYATININ 40 KURUŞA GERİLEDİĞİ, BAZI ÜRETİCİLERİN SATAMAYACAKLARI İÇİN ÜRÜNLERİNİ TARLADA SÜRDÜĞÜ, BAZILARININ DA PARASINI AĞUSTOS, EYLÜL AYLARINDA ALMAK ÜZERE SATTIKLARI BİLDİRİLDİ 
 
 
ADANA (A.A) - Geçen yıl yaşanan tohum sıkıntısı nedeniyle bu yıl ürününü yüksek fiyattan satmayı bekleyen Adana'daki soğan üreticileri, uzun süren yağışlı dönem nedeniyle hasat gecikip, hastalıkların artmasıyla, zor durumda kaldı.
 
     Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında fiyatı bir ara 3 liraya kadar yükselerek zam şampiyonu olan soğanın, piyasada tohum bulunmadığı için ekim alanlarının azalması nedeniyle bu yıl üreticiye iyi gelir getirmesinin beklendiğini kaydetti.
     Ancak, bu yıl aşırı yağışların hastalıkları artırdığını ve hasadı ötelediğini belirten Yeter, ''Üründe fizyolojik sorunlar yaşandı, erkekleşme oranı arttı ve kalite düştü. Adana'da hemen her ürün turfandadır. Yağışın fazla olması bu erkenciliği de öteleyince, pazara soğan arzı arttı. Bizden sonra piyasaya ürün verenler, örneğin Hatay üreticileriyle aynı dönemde ürün vermek zorunda kaldık. Böyle olunca tüccarın da yöneleceği alanlar arttı'' dedi.
     Aynı dönemde, depolarda stokta olan soğanın da piyasaya girmesi ve ihracatın da gerçekleşmesiyle, fiyatların iyice düştüğünü belirten Yeter, ''Bazı üreticiler, ürünlerini hasat etmeden arazilerini sürdü. Üreticiler örgütsüz ve birbirlerinden habersiz oldukları için, arzı kontrol altına almaları mümkün olmuyor. İki yıl önce neyden kazanmışlarsa, ona yöneliyorlar. Devletin bazı ürünlerde olduğu gibi, 1 yıl önceden destekleme fiyatlarını açıklayıp, piyasayı düzenlemesi gerekiyor'' diye konuştu.
    
     -TARLADA 40 KURUŞA DÜŞTÜ-
    
     Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay da fiyatların daha yüksek düzeylerde seyredeceğini tahmin ettiklerini, ancak, gerçekleşen fiyatların hem kendilerini, hem de üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
     2010 yılı Ekim ayında yaşanan tohum sıkıntısı nedeniyle ekim alanlarının daraldığını vurgulayan Çay, şöyle devam etti:
     ''Bundan dolayı soğan fiyatlarının yüksek olacağını düşünüyorduk. Nitekim tüccarlar ilk dönemlerde soğanın dekarına 2 bin-2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlar veriyorlardı. Fakat depolarda bekletilen soğanların piyasaya verilmesi ve tarlada çürüyen soğanların arzı soğan fiyatlarını alt üst etti. Şimdi soğanın dekarı 700-750 liradan alıcı buluyor. Üretici bu durumdan üzgün.''
     Küçük Yumurtalık köyü çiftçilerinden Kemal Yılmaz ise 200 dekar arazide soğan ektiğini kaydederek, ''200 dekar soğanı 150 bin liraya sattım. Tüccar paramı Ağustos ya da Eylül ayında ödeyecek. Mecburen sattım, yoksa soğan tarlada çürüyecek. Başka çarem yok. Soğan bize bu yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşattı'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
27.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Adana'daki üretici soğanı tarlada sürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız