Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Bundan 15 yıl önce Suudi Arabistan’ın Taif kentinden getirdiği iki dal gülle yola koyulan Özbekistanlı iş adamı Furkat Malikulov, bugün 18 hektarlık bir alanda 2 milyon gül fidanın sahibi. İki gül fidanıyla atılan adım, bugün 60 kişinin de ekmek parası kazandığı dev bir çiftliğe dönüşmüş durumda.

Orta Asya’da ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri içinde damask gül üreticiliğiyle uğraşan yegane kişi Malikukov'un sayesinde Özbekistan’a damask türü gül üreten dünyanın dördüncü ülkesi olmuş.

İşdamı Malikulov, hobi olarak kabul ettiği gülcülük işine bundan 15 yıl önce başlamış. Bugün 18 hektarlık bir alanda devam eden gül çiftliğinde 60 kişi de ekmek parası kazanıyor. Çiftlikte çaşılan kadın işçiler, açılan gülleri toplayarak para kazanıyor.

Kameralarımıza konuşan işçiler işlerinden memnuniyeti dile getirdiler.
İşçilerden Saadat Rahmanova, “Az bir sıcaktan başka işimizin zor bir tarafı yok. Zevkli bir iş” derken Nilufar Hasanova ise “Gülle iş yapmak gerçekten de çok zevkli. Güllerle iç içe olduğuma seviniyorum.” diye duygularını dile getirdi. Bir diğer bayan işçi Münacaat Halilova ise “Burada bize sağlanılan çalışma şartları çok iyi. . İşçiler gülle çalışmayı sevdiğinden günde iki tona yakın gül topluyor.” diye konuştu. 

YILDA ANCAK 10 KG YAĞ ALINABİLİYOR 
Çiftlikte toplanan güller ise işletme tesisine getiriliyor. Burada bulunan kazanlara atılan gül yaprakları gül suyu ve gül yağı olarak çıkıyor. Üç ton gibi gül yaprağından bir kiloya yakın gül yağı çıkıyor. 
    Gülcülük işini daha da ileri götüren işadamı Malikukov Türk malı makinelerden oluşan işletme tesisinde yılda ortalama 10 kilogram gül yağı ve 10 ton da gül suyu üretiyor.

Özbekistan’ın, Türkiye, Bulgaristan ve Suudi Arabistan’dan sonra kapsamlı bir şekilde damask gül yetiştiriciliği yapan dördüncü dünya ülkesi olduğunu dile getiren Malikulov, hedefinin bu işi daha da geliştirmek olduğunu söylüyor.
İşdamı Malikulov “Bundan 15 yıl önce Taif’ten getirdiğimiz iki fidanla başladığımız gülcülük işimizde dikili gül fidanı sayısını iki milyon ulaştırdık. Yılda ortama 10 kilogram gül yağı ve 10 ton gül suyu alıyoruz. Yüzde yüz özel olan şirketimizde 60 kişi çalışmakta.” dedi. 

Çiftlikte gül yağı ve suyu üretimi amacıyla kurulan işletme tesisinin makineleri ise Türkiye’den temin edilmiş. Mevcut makinelerden beş tana daha getirmeyi düşündüklerini dile getiren Malikulov, hali hazırda 18 hektar olanda yaptıkları gül yetiştiriciliğini ise 100 hektara ulaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Malikulov, buna gerekçe olarak ise dünya gül pazarında gül yağına olan ilginin yıldan yıla artmasını gösteriyor.

Üretilen gül yağı ve suyu ise daha çok yurtdışına ihraç ediliyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.05.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: İki fidan gülden iki milyona ulaştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız