Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
helal gıda 

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 'helal ürünler fuarı' ülke genelinde İslami usule göre kesimi yapılan et ve tavuk üreticilerini bir araya getirdi.

Şirketler markalarını tanıtırken, vatandaşlar ise helal gıda üreticilerini tanımak için fuarı gezdi. 
    Yaklaşık 23 milyon Müslüman'ın yaşadığı Rusya'da helal ürün endüstrisi gün geçtikçe daha da gelişiyor. Üretim artması ve hizmet alanlarının çoğalıyor olması Müslümanların helal ürünlere daha kolay ulaşmasına imkan sağlıyor. Ürünlerin tanıtılmasında ise “Moscow Halal Expo” gibi fuarlar büyük rol oynuyor. İlki 2010 yılında düzenlenen fuara 3 bin ziyaretçi katılırken bu yıl 5 binden fazla vatandaşın fuarı gezmesi bekleniyor.
    Beyaz et üzerine çalışan Çelny-Broiler şirketi fuara tanıtım için gelen şirketlerden biri. Günde 18 ton helal et üreten şirket, sadece Tataristan'da satış gerçekleştiriyor, ancak şirket temsilcileri ürünlerini yakın zamanda Moskova piyasasına da sunmak istediğini söyledi. 
    “Büyük şehir piyasasına girme planlarımız mevcut diyen” Çelny-Broiler Satış Uzmanı Radik Sabitov tavuk etinden sucuk, salam ve daha birçok çeşit ürüne sahip olduklarını kaydetti. Savitov, “Kesimlerimiz İslami kurallara uygun bir şekilde yapılıyor. Şu anda günlük 18 ton helal et üretiyoruz. Bu miktar Tataristan dışına ihracat yapmak için yetersiz kalıyor, ancak ileriye dönük Moskova gibi büyük şehirlere açılma planlarımız var” dedi. 



Helal ürünleri tanımak için fuara geldiğini anlatan mağaza sahibi Magamet Mamilov ise uygun gördüğü şirketlerle anlaşma sağlayacağını dile getirdi. Moskova'da helal gıda ürünlerine çok büyük ilginin olduğunu ifade eden Mamilov, “Şu anda görüp beğendiğim ürünler var, fakat maalesef tüm Rusya temsil edilmiyor. Kafkasya'da bir çok üreticinin olduğunu biliyorum, ancak nedense Moskova piyasasına gelmek istemiyorlar. Üretici firmaların daha yoğun ilgi göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Katılımın fazla olması rağbeti artırıyor, kaliteyi yükseltiyor, doğal olarak çeşitlilik artıyor” diye konuştu. 

Moskova başta olmak üzere tüm Rusya’da Çalkan Group'un bilinen helal et markası Ekol de Helal Expo'da yer aldı. Fuarın ana sponsoru olan Ekol şirketi fuarda helal tavuk ve kırmızı et ürünlerini tanıttı. Ekol, bu yıl piyasaya sürdüğü tavuk ürünleri için vitrinde geniş yer ayırdı. Çalkan Group Genel Müdür Yardımcısı Burak Çalkan “Helal-Expo bizim için önemli. Yeni ürünlerin tanıtılması açısından bu fuarın en güzel fırsatları sunduğunu düşünüyorum. Bu yıl üretimine başladığımız tavuk ürünlerimizin tanıtımını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Moskova Halal Expo fuarı organizasyon komitesi başkanı Rusya Müftüler Konseyi idari yöneticisi Ruşan Abbyasov da, geçen yıl fuara 60'a yakın şirketin katıldığını, bu yıl ise 80 şirketin katılmak için kendilerin başvurduğunu anlattı. Abbyasov sözlerine şöyle devam etti: “Talepler doğrultusunda katılımın da artacağını düşünüyorum. Artık helal ürün satan mağazaları birçok yerde görmek mümkün. Sadece Müslümanlar değil, başka kesimlerde helal ürün ve gıdaya ilgi gösteriyor. Artık “helal” damgalı ürünler bir kalitenin de simgesi haline geldi” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.05.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: Moskova'da helal ürünler fuarına büyük ilgi.




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız