Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İSTANBUL - Edirne'de faaliyet gösteren fabrikalarının dikey depolama kapasitesini yüzde 50 civarında arttırdıklarını belirten Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, bu paralelde 2011 yılı içinde bir süre önce projelendirdikleri enerji yatırımına ağırlık vermeyi planladıklarını ifade etti.
 
Edirne İpsala’daki tesislerinde çeltik kabuğundan enerji üretimi projelerini önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, “Bu anlamda hem mevcut kapasiteyi en verimli şekilde değerlendirmiş hem de istihdama katkıda bulunmuş olacağız” diye konuştu.
Sezon Pirinç’in gıda sektöründe faaliyet göstermek üzere 1950 yılında M. Kemal Erdoğan tarafından kurulduğunu anlatan Erdoğan, 2000 yılından itibaren Türkiye'de pirinç üretiminin merkezi sayılabilecek İpsala, Edirne'de bir pirinç fabrikalarının faaliyette olduğunu aktardı. Erdoğan, “15 ton/saatlik kapasitesi ile Türkiye'nin en büyüklerinden olan çeltik işleme tesisi, 2008 yılında paketleme bölümünün de ilave edilmesiyle entegre bir üretim tesisi haline dönüştü. Bu sayede pirinç, tarlada çeltikten paketlenmiş ürüne kadar hiç el değmeden otomatik olarak üretilerek tüketiciye sunulmaya başlandı” şeklinde konuştu.
2010 yılı itibariyle Mersin ofisini açan Sezon Pirinç’in, aynı yıl içinde siyah pirinç, siyah fasulye ve kırmızı pirinç gibi yeni ve farklı ürünlerini de tüketicilerle tanıştırdığını söyleyen Mehmet Erdoğan, 10 tanesi farklı pirinç türü olmakla beraber toplam 21 değişik tarım ürününü piyasaya sunduğuna dikkat çekti.
Erdoğan, şu anda California’dan calrose, İtalya’dan baldo, Hindistan’dan basmati ve Tayland’dan jasmine pirinçleri ithal ettiklerini kaydetti. Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Libya ve Kuzey Irak gibi muhtelif Ortadoğu ülkelerine de orta taneli pirinç ihracatı yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, “2010 yılında bir önceki yıla oranla fiyatlardaki gerilemeye rağmen tonaj bazında artış sağlayarak ciroda yüzde 5 civarında artış gerçekleştirdik. 2010 yılı ciromuz 80 milyon TL civarındaydı. 2011 yılı ilk çeyreğinde 30 milyon TL civarında bir ciroya sahibiz. Yıl sonuna kadar geçen yıla oranla satış ve ciromuzda yüzde 15-20 oranında bir artış öngörüyoruz” dedi.  
 
“Pirinç üretimi ve satışı tüm dünyada artıyor”
 
Verimlilik, üretim ve satış anlamında pirinçte dünya genelinde artış söz konusu olduğunu söyleyen Mehmet Erdoğan, pirinçte geçen sene 105 bin hektar civarında bir alanın ekildiğini dile getirdi. 2011 yılı için yapılan tahminlerin, bu rakamın 5 bin hektarlık bir düşüşle 100 bin hektar civarında olmasının beklendiğini belirten Erdoğan, buğdayda ise 2011 yılı tahmin edilen üretim rakamının, 17 milyon ton civarında olduğunu ifade etti. Türkiye’de özellikle son yıllarda tarımsal üretimi geliştirmek yönünde önemli adımlar atıldığının altını çizen Erdoğan, “Türkiye’nin bilinçlenmesinin yanı sıra resmi otoritelerin de tarımın önemini kavradıklarını düşünüyorum. Daha kapsamlı tarım politikalarıyla ithalatçı ülkeler kategorisinden sıyrılabileceği kanaatindeyim” diye konuştu.
Pirinç ve bakliyat ürünlerindeki fiyat dalgalarının en temel nedeninin, iklim dengelerinin küresel ısınma nedeniyle bozulması olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun yanı sıra bazı ülkelerin iç piyasadaki fiyat dengelerini korumak adına ticari korumacılık, yasaklar ve kısıtlama eğilimine girebildiklerini dile getirdi. Buna ek olarak, bu ürünlerin finansal fonlar tarafından keşfedilmesi nedeniyle spekülasyona açık hale gelmelerinin fiyat dalgalanmalarına neden olabildiğini belirten Erdoğan,  bir süredir gıda fiyatlarında artışlar yaşanacağının uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından raporlanmakta olduğunun altını çizdi.
 
“Pirinç rekoltesinde artış yaşanacak”
 
Pirinçte buğdayın aksine geçen senelere oranla artış söz konusu olduğuna dikkat çeken Mehmet Erdoğan, “Önceki yıllarda bazı ülkelerde toplumsal çalkantılara neden olan pirinç sıkıntısının bir süre önce aşıldığı ve dünya genelindeki pirinç rekoltesinde artış yaşanacağı raporlanmakta ki bu durum, tüketim taleplerinin üstünde kalması nedeniyle stokların artışına da olanak verecek” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sezon Pirinç, çeltik kabuğundan enerji üretmeye hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız