Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Üreticilerine Cenk ve Haraba Uyarısı 

Elazığlı bağ üreticileri, bağlarda önemli zararlara sebep olan bağ küllemesi (cenk) ile bağ salkım güvesi zararlısına (haraba) karşı uyarıldı. 

Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, cenk hastalığının asmanın yapraklarında, çiçek ve sürgünleri ile tanelerinde zarar yaptığı, hastalığa yakalanmış yaprak ve tanelerin normal parlaklığını kaybettiği, üzeri kül serpilmiş gibi durum aldığı ve zamanla tanelerin çatladığının görüldüğü belirtildi. 
 
Haraba hastalığında ise bağlarda çiçek, koruk ve olgun tanelerini delerek, yerken akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olacağı ve her iki hastalıkta da önemli mahsul kayıplarının yaşanacağı ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi: 
 
"Hastalıklara karşı ilaçlama zamanı gelmiştir. Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir. Zamanında yapılmayan ilaçlamanın hiç faydası olmadığı gibi ilaç ve emek boşa gider. Ayrıca çevre kirlenmesine de neden olur. Mücadele zamanını belirlemek için salkım güvesi zararlısına karşı müdürlüğümüz tahmin ve uyarı çalışması yapılmakta olup, ilaçlama zamanı gelmiştir. İlaçlama yapacak üreticilerin Bitki Koruma Şube Müdürlüğü'ne gelerek reçetelerini yazdırarak ilaçlamalarını tavsiye edilen şekilde yapmaları önemle duyurulur. "(AA)

Ekleme Tarihi
01.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bağ Üreticilerine Cenk ve Haraba Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız