Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü, ilçede kültür mantarı yetiştiriciliğinden sonra saanen keçi yetiştiriciliği hakkında bilgilendirme yapıyor.

Kırsal alanda köylüler, saanen keçilerinin ikiz ve üçüz yavru dünyaya getirmesi Akdeniz Bölgesi bölgesinde yetişrilmesine sıcak bakıyor.

    İsviçre kökenli saanen keçileri yaş, bakım ve vücut yapılarına 800 liradan 2 bin lira arasında alıcı buluyor. Keçiler, beslenmelerine göre günlük 2,5 ile 5litre arasında süt veriyor. Keçi sütünün litresi ise bölgede 1,5 liradan alıcı buluyor.

    Manavgat Tarım İlçe Müdürü Hakan Eski, ilçede alternatif tarım ürünleri yetiştiriciliğinde mantardan sonra küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde insanların en fazla süt verimi fazla olan saanen keçi türü olduğunu söyledi. Manavgat'ın kırsal kesimlerinde yaşayan köylülerin saanen keçisi yetiştirmesine ilgi duyduğunu belirten Eski, yetiştirecek olan yetiştiricelere eğitim seminerleriyle doğru bilgilendirme yaptıklarını söyledi. Eski, "Son yıllarda bölgemizde İsviçre kökenli saannen keçi üretimine karşı yoğun ilgi var. Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvuruda bulunanlara soğuk iklim bölgesi olan keçi türünün yetiştirilmesi hakkında bilgilendirme yapıyoruz." diye konuştu.

Manavgat'ın Çeltikçi köyünde saanen keçisi yetiştiriciliğini yapan Serdar Belyurt, İsviçre kökenli keçilerinin genelde ikiz ve üçüz yavru dünyaya getirdiğini söyledi. Dişi 6 aylık çebişleri 450 liradan sattıklarını belirten Belyurt, anne keçiyi ise yaşına göre 850 liradan bin 500 lira arasında sattıklarını ifade etti. Saanen keçilerinin günlük ortalama 3 litre süt verdiğini belirten Belyurt, denizden yükseklik arttıkça süt verme oranının 5 litreye kadar ulaştığını kaydetti. Belyurt sözlerini şöyle sürdürdü: "Saanen keçisinin sütün litresi 1,2 liradan alıcı buluyor. Sütün alıcısı çok. Saannen keçisi soğuk bölgelerde sütü dafa fazla veriyor. Antalya'nın Elmalı, Korkuteli, İbradı, Akseki ve Gündoğmuş illerinde saanen keçisi daha fazla süt veriyor."

Çevre ve Orman Bakanlığı 2007 yılında ormanlık alanlara zarar veriyor gerekçesiyle ülke genelinde 6 milyon 200 bin olan kıl keçisi sayısını 2012 yılına kadar 2 milyona düşürmeyi hedeflediğini bildirmişti. Bakanlık, kıl keçisi yerine saanen keçi türünü yetiştirilmesini tavsiye etmişti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Saanen keçileri soğuk iklim bölgelerinde daha fazla süt veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız