Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çoğu zaman sinsi bir şekilde ilerleyen ve alkolik karaciğer hastalığına benzeyen yağlı karaciğer hastalığı (NASH) fast food tarzı beslenenleri tehdit ediyor. Ankara'da düzenlenen 8. Ulusal Hepatoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Ramazan İdilman bu hastalığın hiç alkol kullanmayanlarda da fast food tarzı beslenme sonucu görülebildiğini söyledi.
Prof. Dr. İdilman; “Değişen beslenme şeklimiz, fast food tipi beslenme ne yazık ki bizde alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığına yol açıyor ve bu özellikle toplumumuzda hem yetişkin hem de çocuklarımız için önemli bir problem. Özellikle obezite sorunu olanlarda, şişman kişilerde, diyabet ve hipertansiyonu olanlarda önemli bir sağlık problemi” dedi. Yine aynı kongrede konuşan Prof. Dr. Tözün ise; “METSEND’in PURE Araştırması var, 5000 kişi ile yapılan bu tarama çalışmasında kadınlarda %39, erkeklerde %28 oranında obezite ve metabolik sendroma rastladılar, obezite geleceğimiz açısından da çok önemli bir sorun.” diye ekledi. 
GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR TABLO
Prof. Dr. İdilman ayrıca; “Bu hastalığın en önemli bulgusu karaciğerde yağ birikmesidir, bu hastaların çoğu kendini iyi hissetmekte ve günlük hayatlarını sürdürmektedir. Bununla birlikte NASH siroza kadar ilerleyebilmekte ve geri dönüşü olmayan bir karaciğer tablosu çizmektedir. NASH kan testi sonucu tanı konulabilen bir hastalıktır. Bununla birlikte kesin teşhis koymak için biyopsi yapmak gerekmektedir” dedi.
NASH’ın bu kadar sık görülmesine rağmen altta yayan sebebin henüz aydınlatılamadığını fakat çoğu zaman orta yaşlı ve şişman insanlarda görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. İdilman,  öncelikli amaç hastanın kilosunu normale çekebilmek, bu çoğu zaman hastanın karaciğer enzimlerini düzenlemeye ve hatta bazı olgularda hastalığın düzelmesine sebep olabildiğini belirtti.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fast food'daki sinsi hastalığa dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız