Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bursa 

 - ZEYTİN VE MEYVE AĞAÇLARINDA GEÇEN YIL İLKBAHARDAKİ YOĞUN YAĞIŞLARDA, DÖLLENME KAYBI İLE HASAR GÖREN 4 BİN 200 ÇİFTÇİNİN TABİ AFETLER KAPSAMINDA ALACAĞI OLAN 39 MİLYON 800 BİN LİRANININ YÜZDE 44'LÜK KISMI ÖDENİYOR.

- BURSA'DA 17 MİLYON 100 BİN LİRA ZARAR ÖDEMESİ ESNAFI DA HAREKETE GEÇİRECEK
- AFET ZARARININ KALAN YÜZDE 56'LIK KISMI DA ÖDENEK ÇIKTIĞINDA ÇİFTÇİNİN HESAPLARINA YATIRILACAK
 
BURSA (İHA) - Bursa'da geçen yıl ilkbahar aylarındaki aşırı yağışlarda zarar gören zeytin ve kiraz üreticilerinin sigorta kapsamı dışında kalan 39.8 milyon liralık zararlarının 17.1 milyonluk kısmının ödenmesine başlandı.
 
Bursa İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan tespitlerde 4 bin 200 meyve ve zeytin üreticisinin toplam 39 milyon 800 bin lira olan hasarının 17 milyon 100 bin liralık kısmı bugün itibariyle Ziraat Bankası şubelerindeki hesaplarına yattı. Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, çiftçilerin 2010 yılı ortalarında Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından tespitleri yapılan zararlarının yüzde 44'lük kısmının Bursa Milletvekili Adayı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Maliye Bakanlığı, Merkez ve Ziraat Bankası Genel Müdürleri ile yaptıkları görüşmeler neticesinde 17 milyon 100 bin liralık kısmının Ziraat Bankası'ndaki hesaplara aktarımının gerçekleştiğini söyledi.
 
BAKAN ARINÇ'IN GAYRETLERİYLE
 
Zarar gören üreticilerin hesaplarına yatan paraların zararın yüzde 44'lük kısmına tekabül ettiğini belirten Sedat Yalçın, Türkiye tarihinde ilk defa sigorta uygulaması kapsamı dışında kalan döllenme kayıpları sebebiyle oluşan eksikliğin devlet tarafından tazmin edildiğini söyledi. Bu uygulamanın Türkiye'de örnek bir çalışma olduğunu belirten Yalçın, "Normalde sistem, tarım sektöründe oluşan zararların yüzde 50 primi devlet tarafından karşılanan sigorta poliçesi karşılığında tazmin edilmesini sağlıyor. Ancak, geçen yıl aşırı yağışlarda döllenme oluşmadığı için ürün çok yetersiz hasat edildi. Bu döllenme eksikliği ile alakalı sigorta poliçelerinde madde bulunmadığı için normalde sigorta şirketleri bu zararları tazmin edemedi. Bu durumda Bursa Milletvekillerimizin Tarım Bakanlığı nezdinde yaptıkları görüşmelerle aşırı yağışların ürün döllenmesini engellemesi konusu 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Görenler Hakkındaki kanun kapsamına alındı. Bu kanuni düzenlemeleri yapmakla kalmadık. İl Tarım Müdürlüğü vasıtası ile köylerde tespit yaparak hangi üreticinin yağışlardan dolayı ne kadar ürün kaybına uğradıklarını tespit ettirdik. Bunların icmalleri yapıldı. Toplam 39 milyon 800 bin lira 4 bin 200 üreticimiz alacaklandırıldı. Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın gayretleri ile Maliye Bakanlığı'ndan alacaklı olan üreticilerimize alacaklarının yüzde 44'üne tekabül eden 17 milyon 100 bin liralık kısmı Ziraat Bankası'ndaki hesaplarına yatırıldı. Kalan yüzde 56'lık kısımda tekrar ödenek aktarması yapılarak önümüzdeki aylarda ödenecektir. 17 milyon lira çiftçiye yapılan ödeme ile ilçelerimizde esnaflarımızda iş hareketliliği yaşayacaklardır" dedi.
 
İZNİK, ORHANGAZİ,MUDANYA VE DAĞ İLÇELERİ AĞIRLIKLI
 
Bursa İl Tarım Müdürü Kasım Piral da 17 milyon 100 bin liralık kısmın üreticilerin hesaplarına yatırıldığını, vatandaşların geçen yılki döllenme zararlarının yüzde 44'lük kısmına tekabül eden miktarları Çarşamba gününden itibaren Ziraat Bankası'ndaki hesaplarından alabileceklerini bildirdi. Tarım İl Müdürü Piral, 2010 yılı ilk bahar yaz aylarının aşırı yağışlı geçmesinden kaynaklanan döllenme problemleri sebebiyle meyve tutmamasından dolayı verim kaybı yaşandığına dikkat çekerek, "Bu aşırı yağışlardan döllenme olmaması durumu, mecliste yapılan düzenleme ile 2090 sayılı Tabii Afetten Zarar gören çiftçilere yapılacak yardım kapsamına alındı. Bu çerçevede ilçe müdürlüklerimiz hangi köyde hangi üreticinin ne kadar zarar gördüğüne ilişkin tarlalarda incelemeler ve tespitlerle miktarları belirledi. Zarar miktarlarının icmalini 2010 yılı sonbaharında tamamladık. Maliye Bakanlığı'na gerekli ödemelerin yapılması için bilgi olarak sunduk. Bu kanun kapsamında Bursa'nın İznik, Orhangazi, Gemlik, Mudanya, Keles ve Orhaneli ilçelerinden ağırlıklı 4 bin 200 üreticimiz 39 milyon 800 bin liralık zararlarının devlet tarafından tazmin edilmesine hak kazandı. Bugün itibariyle icmalleri yapılan çiftçimizin devletten alacağını bildiği rakamların yüzde 44'lük kısmı olan 17 milyon 100 bin liralık kısmını hesaplarına yatırdk. Kanun, afet mukabilinde zarar gören kişilere ihbar mecburiyeti getiriyor. Bize ulaşan dilekçelerin yanı sıra, biz de reesen harekete geçebiliyoruz. Gelen dilekçeler, ilçe müdürlüklerinin nezaretinde çalışma başlatılmıştı. Önemli bir kısmı zeytin üreticilerimiz ile Keles ve Orhaneli'deki kiraz üreticilerimize ödemeler yapılmaya başlandı" dedi.
Ziraat Bankası Bursa Bölge Başkanlığı da Maliye Bakanlığı'ndan paranın geldiğini ve ilgili hesaplara aktarımının tamamlandığına dikkat çekerek, zarar icmalleri olan üreticilerin Çarşamba gününden itibaren paralarını hesaplarından alabileceklerini duyurdu.
 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bursa'da 4 bin 200 çiftçiye 17,1 milyon lira hasar ödemesi başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız