Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TMO'NUN FİSKOBİRLİK'E 1,1 LİRADAN YAĞLIK FINDIK SATIŞI -FİSKOBİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI LÜTFİ BAYRAKTAR: ''BU KARARNAME, BAŞBAKAN'IN BİZE SÖZ VERDİĞİ KARARNAME DEĞİL. BİZ MAMULMADDE OLARAK İŞLEMEK ÜZERE FINDIK İSTEMİŞTİK'' -''BU ŞARTLARDA, FİSKOBİRLİK, FINDIK İÇİN 60 MİLYON LİRA ÖDEYECEK, KAZANACAĞI PARA İSE AZAMİ 48 MİLYON LİRA. DEĞİL PARA KAZANMAK, ÜSTÜNE PARA BULMAMIZ LAZIM. KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ''

ANKARA (A.A) - FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Fiskobirlik'e, yağlık olarak işlenmesi şartıyla kilosu 1,1 liradan 50 bin ton fındık satması yönündeki kararın, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendilerine söz verdiği şartlarda çıkmadığını, bu durumda TMO'dan fındık almalarının mümkün olmadığını söyledi. 

     Bayraktar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ''Bu kararname, Başbakan'ın bize söz verdiği kararname değil. Biz mamul madde olarak işlemek üzere fındık istemiştik. Bize sadece yağlık olarak işlemek üzere fındık veriliyor. Bu şartlarda fındığı alıp, yağlık olarak işleyip Fiskobirlik'in para kazanması ve üretici borçlarını ödemesi mümkün değil. Kararnamenin acilen değiştirilmesini istiyoruz'' dedi. 
     TMO stoklarındaki fındıktan 50 bin tonunun Fiskobirlik'e verilmesi konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan ile birebir görüştüğünü belirten Bayraktar, şöyle konuştu: 
     ''Bu kararname, bizim görüştüğümüz, beklediğimiz kararname değil. Kararname sadece 'yağlık için fındık verilir' diyor. Zaten yağlık fındığın değeri, kilosu 850 kuruş. Bu fındığı 1,10 liradan alıp nasıl üretici borcu öderiz. Yani 850 kuruş gelir elde edeceğiz fındığı 1,1 liradan alacağız ve para kazanacağız, bu mümkün değil. Başbakan ile görüşmemizde, bu fındığın Fiskobirlik'e, piyasanın bozulmaması için aylık 2 bin 500 tonluk partiler halinde 20 ayda verilmesi, entegre tesiste işlenmesi ve mamul madde olarak piyasaya sürülmesi söz konusu idi. Yağlık olarak işlenmesi halinde bundan para kazanmamız mümkün değil. Sayın Başbakan ile bunu konuştuk. Ama kararname bizim beklediğimiz şartlarda çıkmadı ve bu şartlarda bizim bu fındığı almamız mümkün değil. 
     TMO zaten fındığı yağlık olarak değerlendiriyor ve 850 kuruş kazanıyor. Ben, fındık bedeli olarak sadece 55 milyon lira, ayrıca, kira ve koruma bedeli olarak da 5 milyon lira olarak ödeyeceğim. Bu fındığı yağ yaparsam, 60 milyon liraya aldığım fındıktan kazanacağım azami gelir 48 milyon lira. Fındık zaten yağ olarak işlenirse piyasa bozulmaz. Mamul olarak işleyebilmemiz ve piyasanın bozulmaması için 2 bin 500 tonluk sınır konmuştu. Yağlık olacaksa neden sınır konsun. Sayın Başbakan'ın iradesi kesinlikle böyle değildi ve bu kararname bizim beklediğimiz kararname değil. Acilen değiştirilmesini istiyoruz, bekliyoruz.'' 
     Lütfi Bayraktar, kararname ile ayrıca yönetime kişisel sorumluluk getirildiğine de dikkati çekti. 

Ekleme Tarihi
12.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: TMO'nun FİSKOBİRLİK'e 1,1 liradan fındık satışı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız