Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün yürüttüğü "Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Malatya, Adıyaman ve Elazığ'da tarama yapan ziraat mühendisleri, 140 çeşit ve tipte üzüm tespit etti. 

 
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ziraat mühendislerinden Hasan Koç, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının yok olmaya yüz tutmuş Malatya'nın yerel üzüm çeşitleri olan "Banazı Karası", "Pütürge Kırmızısı" ve "Arapgir Köhnüsü"nü korumak olduğunu söyledi. 
 
Bu kapsamda Malatya'da tarama yaptıklarını anlatan Koç, daha sonra projeye Elazığ ve Adıyaman'daki çeşitlerin taranmasını da eklediklerini belirtti. 
 
Üç ilde 140 çeşit ve tipte üzüm tespit ettiklerini kaydeden Koç, amaçlarının bölgeye uygun sofralık, şıralık, kurutmalık ve salamura üzüm çeşitlerini seçip bunları koruma altına almak olduğunu ifade etti. 
 
Tespitini yaptıkları çeşitlerden fide aldıklarını belirten Koç, "Bu çeşitleri kategorize ettik ve Battalgazi ilçemizdeki yerleşkemizde parsellere aktardık. Bu çeşitlerden fidanlar yetiştireceğiz" dedi. 
 
Proje kapsamında, koruma altına alınan yerel çeşitlerin ekonomik değerini artırmak istediklerini anlatan Hasan Koç, bu çeşitlerin kalitesini artıracaklarını, pazarlama konusunda bu çeşitlerin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. 
 
Koç, şu bilgileri verdi: 
 
"Hastalık, zararlı ve ekolojik koşulların etkisiyle azalan bağ alanlarının yüksek kaliteli çeşitlerle üretim alanları artırılacak. Su kaynaklarının yetersiz olduğu Kıraç alanlarda bağcılık yapılarak tarımsal üretime kazandırılması ve erozyona açık arazilere bağ dikmek suretiyle erozyon kontrolü de sağlanacak. " (AA)

Ekleme Tarihi
12.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Malatya Elazığ ve Adıyaman'da 140 Çeşit ve Tipte Üzüm Tespit Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız