Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

RUSYA FEDERASYONU, UKRAYNA VE AZERBAYCAN'DA BAŞARILI TANITIM ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİREN NTG, ROMANYA, AVUSTURYA, POLONYA, MACARİSTAN VE ORTA DOĞU ÜLKELERİNE YÖNELDİ -NTG BAŞKANI KAVAK: ''AMACIMIZ TANITIM KAMPANYALARIMIZI YENİ BÖLGELERDE FARKLILAŞTIRARAK DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞMAK''

MERSİN (A.A) - Süleyman Tıraş - Narenciye tüketimini artırmak ve yurt dışında bir marka haline gelmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten Narenciye Tanıtım Grubu (NTG), pazar yelpazesini genişletmeyi hedefliyor. 

     NTG Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, yaş meyve sebze ihracatı içerisinde narenciyenin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 
     Geçen yıl yaklaşık bir milyon 200 bin ton narenciye ihracatı ile 848 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlandığına işaret eden Kavak, ''Ülkemiz narenciyesini dolasıyla yaş meyve sektörünü uluslararası alanda ve ihracatta daha önemli bir konuma getirmek amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın izniyle 2007'de kurulan NTG ile çeşitli tanıtım faaliyetleri yürütüyoruz'' dedi. 
     Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Azerbaycan'da yaptıkları başarılı tanıtım çalışmalarının ardından, Türk narenciyesini daha geniş bir coğrafyaya duyurmak amacıyla bu yıl Ortadoğu'ya ve özellikle Orta ve Doğu Avrupa'ya yoğunlaşmaya karar verdiklerini anlatan Kavak, şöyle devam etti: 
     ''Bundan sonra amacımız tanıtım kampanyalarımızı yeni bölgelerde farklılaştırarak daha geniş kitlelere ulaşmaktır. Bu hedefimize ulaşmak için önümüzdeki dönem Rusya Federasyonu, Romanya, Ukrayna, Avusturya, Polonya, Macaristan ve Orta Doğu ülkelerine yoğunlaşacağız. Tanıtım projelerimiz kapsamında söz konusu ülkelerdeki önemli televizyon kanallarında Türk narenciyesini tanıtan, ön plana çıkartan reklam filmleri yayınlanacak, reklam filmlerini tamamlayacak şekilde dış mekanlarda bilboard ve otobüs giydirmeleri ile Türk narenciyesi algısı pekiştirilmeye çalışılacak.'' 
     
     -DÜNYA PAZARINA YENİ ÇEŞİT ÜRÜN SUNULACAK- 
     
     Kavak, sektörün rekabet gücünü geliştirmeye çalışırken sadece yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin yeterli olmayacağının farkında olduklarını söyledi. 
     Sektörün daha iyi yerlere taşınabilmesi için dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi ve değişikliklere ayak uydurulması gerektiğine işaret eden Kavak, ''Sektörde çeşit yelpazesinin genişletilmesi, uluslararası pazarlarda kabul görebilecek yeni çeşitlerin geliştirilmesi önem taşıyor. Ayrıca üretimin belirli bir zaman dilimine hapsolmasının önlenmesi ve geniş takvimde ürün sunabilme avantajı da ayrı bir önemli unsur olarak öne çıkıyor'' diye konuştu. 
     Bu nedenle rakip ülkelerin önüne geçebilmek için Ar-Ge faaliyetlerine yönelik çalışmalar yapılmasının önemine dikkati çeken Kavak, bu araştırma çalışmalarından çıkan yeni ürünlerle piyasaların eğilimini de tayin etme gücüne sahip olmaları gerektiğini vurguladı. 
     Bu çerçevede çeşitli araştırma enstitüleri ve kurumların yaptığı çalışma ve projelere destek vererek, uluslararası pazarlarda marka haline getirebilecekleri yeni çeşitlere kavuşmayı hedeflediklerini belirten Kavak, şunları kaydetti: 
     ''Hedeflerimiz doğrultusunda iki projeyi desteklemeye karar verdik. Bunlardan ilki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecek 'İhracata Uygun Yeni Mandalina Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Sektöre Kazandırılması' projesidir. Tahminen 48 ay sürmesi planlanan proje ile yeni mandalina çeşitleri geliştirilerek, dünya turunçgil pazarlarında 'Türk markası' yaratılması ve orta mevsim ağırlıklı çeşitlerle yapılan üretimin daha geniş bir zamana yayılarak erkenci ve geççi mandalina çeşitlerinin sunulması amaçlanıyor. 
     İkinci proje ise Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecek 'Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi'dir. Yaklaşık 5 yıl sürmesi öngörülen bu projeyle de orta mevsim ağırlıklı çeşitlerle yapılan üretimin daha geniş bir zamana yayılması, verimli, yüksek kaliteli, özellikle çekirdeksiz ve iri meyveli portakal ve mandalina çeşitlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca limon türünde erkenci uçkurutan hastalığına dayanıklı limon çeşitlerinin geliştirilmesi de amaçlanıyor.'' 

Ekleme Tarihi
15.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türk Narenciyecisi Tanıtım Atağında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız