Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ARILAR ÇALIŞAMADI KİRAZ REKOLTESİ AZALDI -ÇİÇEKLENME DÖNEMİNDE HAVALARIN SERİN VE YAĞIŞLI OLMASI NEDENİYLE ARI FAALİYETLERİNİN İSTENİLEN DÜZEYDE GERÇEKLEŞMEMESİ, KİRAZDA DÖLLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ -REKOLTENİN DÜŞÜK KALMASI NEDENİYLE GEÇEN YIL 65 BİN TONLA REKOR DÜZEYE ULAŞAN KİRAZ İHRACATININ BU YAZ YÜZDE 50 CİVARINDA AZALMASI BEKLENİYOR 
 
BURSA (A.A) - Zafer Akpınar - Çiçeklenme döneminde havaların serin ve yağışlı olması nedeniyle arı faaliyetlerinin istenilen düzeyde gerçekleşmemesinin, kirazda döllenmeyi olumsuz etkilediği, bunun sonucunda da rekoltenin yarı yarıya düşeceği bildirildi.
 
     Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş'nin üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ilkbahar döneminde hava şartlarının kiraz üretimi açısından çok iyi olduğunu hatırlattı.
     Çiçeklenme, tozlanma ve döllenmenin tam gerçekleştiğini ifade eden Taner, ''Meyve tutumu çok oldu. Yağmur olmasaydı Türkiye, en yüksek rekolteyi elde edecekti. Yine de geçen yıl çok iyi geçti'' dedi.
     Bu yıl ise ilkbaharın serin ve yağışlı geçtiğini, döllenmede ve verimde önemli rol üstelenen arıların çalışma imkanı bulamadığını vurgulayan Taner, şöyle konuştu:
     ''Kirazın çiçeklenme döneminde hava şartları, mevsim normallerinin dışına çıktı. Fazla yağış, rutubet ve serin havalar arı faaliyetlerinin istenilen düzeyde gerçekleşmesini önledi. Bu durum tozlanma ve döllenmeyi olumsuz etkiledi. Neredeyse bir ay çiçek vardı ancak döllenme olmadı. Çiçek açtıktan sonra 24 saat gibi kısa sürede döllenmenin olması gerekiyor. Bu yıl arılar, çalışabilecekleri 24 ya da 48 saatlik bir dönem bulamadı.''
     Taner, arılar çalışamayınca yalancı döllenme denilen hadisenin de ortaya çıktığını belirterek, ''Yalancı döllenme sonucu oluşan meyveler, döküldü. Gerçek meyve tutumu az oldu. Özellikle ihraç edilen, 0900 Ziraat denilen çeşidin çiçek açma ve döllenme döneminde bu sorun daha fazla yaşandı'' dedi.
     İlkbahar dönemindeki olumsuzluklar nedeniyle kiraz rekoltesinin yarı yarıya düşeceğini ifade eden Taner, şunları kaydetti:
     ''Türkiye'nin yıllık ortalama kiraz üretimi yaklaşık 300 bin ton. Tahmini olarak değerlendirmek gerekirse bu yılın rekoltesi, 150 bin tonun da altına inebilir. Meyve tutumu gerçekten çok az oldu. Yıllık üretimin 150 bin tonun üzerindeki bölümünü ise '0900 Ziraat' çeşidi oluşturuyor. Yurt dışına gönderilen bu çeşitte ise 70 bin ton civarında üretim bekleniyor. Geçen yıl 65 ton olan kiraz '0900 Ziraat' çeşidi ihracatı da bu yaz yüzde 50 civarında azalacak. Hatta geçen yılın yarısını bile yakalayabilirsek iyi olacak.''
     Taner, ürün az olunca üreticinin taleplerinin yükseldiğini vurgulayarak, ''Birçok ihracatçı da yurt dışı pazarına göre fiyat verebiliyor. Ürünün azlığı, yurt dışı pazarı derken ihracatın düşük kalacağı görülüyor'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
17.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Arılar çalışamadı kiraz rekoltesi azaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız