Denizli Sebze Meyve Hali yönetiminin, esnaflarla sözleþme yaparak kabak aþýlý karpuzlarýn satýþýný, damak zevkini bozduðu ve halk sevmediði gerekçesiyle yasaklamasý, vatandaþlar tarafýndan da olumlu karþýlandý. Yasaða uymayan esnafa, caydýrýcý olmasý için 50 bin lira para cezasý verilmesi kararlaþtýrýlmýþtý.
Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncularý Derneði (DEMESKO) Baþkaný Halil Öztürk, kabak aþýlý karpuzlarýn son beþ altý yýldýr yaygýnlaþtýðýný, saðlýk açýsýndan herhangi bir mahzuru olmamasýna raðmen damak zevkini bozduðunu söyledi. Öztürk, "Bizim için müþterilerin isteði önemli. Türkiye'de yýllýk karpuz tüketimi, kiþi baþýna 50 kg. civarýndadýr. Denizli'de ise 65 kg.'a kadar çýkar. Geçen yýl bir araþtýrma yaptýrdýk ve 45 kg.'a düþtüðünü gördük. Son bir ayda da 35 kg.'a düþüþ eðiliminde olduðunu görünce, kabak aþýlý karpuzdan memnun olunmadýðýný tespit ettik. Bunun üzerine satýþýný yasakladýk. Halde bulunan 68 esnafýmýzla bu konuda sözleþme imzaladýk." dedi.
Halde kavun karpuz kabzýmallýðý yapan Mehmet Ali Þener ise kabak aþýlý karpuzlarýn saplarýnýn parmak kalýnlýðýnda, renginin açýk, içininse sert olduðunu ifade etti. Akif Uyanýk, karardan memnun olduklarýný belirtti. Karpuz alan vatandaþlarna Ahmet Seyrekoðlu da, “Bu iyi bir uygulama. Kabak aþýlý karpuzlarýn hiç tadý yok. Aðýz tadýný da bozuyor.” þeklinde konuþtu.(CÝHAN) |