Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bağlarda Mildiyö Hastalığı Uyarısı 

Manisa İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, mildiyo hastalığına karşı üretecileri uyardı.

 
Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, bazı tarım alanlarındaki don ve dolu olayları ile yağışların devam etmesinin bitki hastalıklarını da beraberinde getirdiğine dikkati çekti. 
 
Çelik, şu bilgileri verdi: 
 
"Viral, bakteriyel ve fungal hastalıklar için uygun ortam koşullarının oluşması son derece dikkatli olmamızı gerektirmektedir. Tütün, domates, kavun ve bağ alanlarında, özellikle mildiyö hastalıkları sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Son 50 yıldır bağ alanlarında sorun olmayan bağ mildiyösü (pronos) 2010 yılında görülmüş ve yoğun bir mücadele çalışmasıyla, ciddi bir verim kaybı yaşanmadan sezon geçirilmiştir. Mildiyö hastalıkları çok kısa sürede çok geniş alanlara yayılabilmekte ve dikkat edilmediğinde ürünü tamamen tahrip edebilmektedir. " 
 
Sezon başından bu yana SMS sistemine kayıtlı 18 bin 300 üzüm üreticisine 4 kez mildiyö uyarı mesajı gönderildiğini, Manisa bağ alanlarında mildiyö (pronos) belirtilerinin görülmeye başlandığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: 
 
"Yağmur ve çiğ, hastalığın oluşumunda en etkili faktörlerdir. Bu koşullar devam ettiği sürece hastalık risk oluşturmaya devam edecektir. Yeşil aksam gelişmesini artıracak azotlu gübre ve yaprak gübresi kullanımına dikkat edilmelidir. Sulama sadece gerektiğinde yapılmalıdır. Asmanın tüm organları, özellikle de yaprakların alt yüzeyi ilaçlı suyla homojen olarak kaplanmalıdır. 
 
Yağış bekleniyorsa yıkanmanın engellenmesi için sistemik ilaçlar tercih edilmelidir. Eğer bağda hastalık belirtileri başlamışsa yok edici özelliği olduğu bilinen sistemiklerin tercihinde yarar vardır. Aynı etkili maddeli ilaçların üst üste ve sezon içerisinde 2-3 kezden daha fazla kullanımından kaçınılmalıdır. İlaçların etkinliğinin yitirilmemesi için sonucu bilinmeyen, ilaç - yaprak gübresi karışımlarından uzak durulmalıdır. Bağlar sürekli kontrol edilmeli hastalık görülen sürgün, yaprak ve salkımlar mümkün olduğunca imha edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi ihmal edilmemelidir. " (AA)

Ekleme Tarihi
21.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bağlarda Mildiyö Hastalığı Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız