Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bitkisel yağlar ve GDO 

BİTKİSEL YAĞLAR VE GDO -MÜMSAD BAŞKANI YURDAKUL: ''GDO KONUSUNUN YAĞLA HİÇBİR ALAKASI YOK, HALK BU KONUDA YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR'' -''TÜRKİYE'DE MARGARİN KULLANIMI SON 10 SENEDE YÜZDE 35 ARTTI AMA EV KULLANIMINDA YÜZDE 15 AZALMA VAR''
 
İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdakul, Türkiye'de Genetik Değişikliğe Uğramış Organizmalar (GDO) konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini, GDO ile yağın hiçbir ilgisinin bulunmadığını savundu.
     Dünya Yağ Sanayicileri Konferansı kapsamında geldiği İzmir'de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yurdagül, Türkiye'de 1,5 milyon ton yağ tüketildiğini, kişi başı yağ tüketiminin 20-21 kilogram arasında, dünya ortalaması civarında olduğunu söyledi.
     Yurdakul, margarin ve likit yağ ihracatı da dikkate alındığında, yağda ham madde ihtiyacının yüzde 75'inin ithal edildiğini, bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin bu üretimi neden yapamadığının sorgulandığını ifade etti.
     Türkiye için soya ve kanolanın uygun olduğunu Yurdagül, ''Geniş çapta bir üretim planlanamadığı için üretimin ekonomik olmuyor, ithal etmek işimize geliyor'' dedi.
     Yurdagül, vatandaşlar arasında bitkisel yağda GDO bulunduğu yönünde kanaat olduğunun belirtilmesi üzerine şöyle konuştu:
     ''GDO konusunun yağla hiçbir alakası yok. Türkiye'nin GDO'yu henüz bilmediği, çok kötü noktalardan başladığını düşünüyorum. Bunda basının da suçu var. GDO, bir öcü olarak, insan sağlığını etkileyici bir şey olarak gösterildi. GDO, ABD'deki tarımsal ürünlerin yüzde 80'inde uygulanıyor. GDO ile sadece ürünlerdeki protein zinciri değiştirilebiliyor. Yağ bir protein değildir. GDO'lu tohumla üretilmiş soya fasulyesini parçaladığımızda yağ ve proteine ayrılıyor. Protein kısmını insan yiyeceği olarak kullanırsanız GDO'nun cinsine dikkat etmeniz lazım. Ama yağ olarak kullanıyorsanız, bu ayrımı yaptıysanız yağda GDO yok. Halka bu anlatılamıyor. Çünkü bunu anlatanlar yanlış, olumsuz bakış açısıyla anlatıyor. Bu kötüdür, sağlığını etkiler, hatta ölürsün diyen bile var. İşin gerçekten uzmanı konuşmuyor. Unvan sahibi herkes bu konuyla ilgili konuşuyor.''
    
     -MARGARİN KAMPANYASI-
    
     Yurdagül, dernek olarak yaptıkları margarine yönelik yanlış algılamaların giderilmesini amaçlayan kampanya sonrası tüketimde bir değişiklik yaşanıp yaşanmadığı yönündeki bir soru üzerine ise kampanyanın margarin tüketimini artırmak için değil margarine yönelik ithamları bilimsel olarak düzeltmek için düzenlendiğini söyledi.
     Kampanya öncesi doktorlar dahil bir çok meslek grubunun margarin üretim teknolojisindeki değişikliklerin farkında olmadığını belirten Yurdagül, şöyle devam etti:
     ''Bir çok meslek grubu, şimdi bu kampanyadan sonra 'tamam' diyor. Kampanya sırasında bize gönüllü olarak yardım eden kardiyaloglar, beslenme uzmanları vardı. Bu bir sosyal sorumluluk kampanyasıydı. Tüketim artışı beklentisi yoktu.
     Margarinde ev tüketimi azalıyor ama Türkiye'deki toplam tüketim artıyor. Sabah kahvaltısında eskiden ekmeğe margarin sürülürdü, şimdi insanlar dışardan börek alıyor, onda da margarin var. Türkiye'de margarin kullanımı son 10 senede yüzde 35 arttı ama ev kullanımında yüzde 15 azalma var.''
     Margarinde trans yağ probleminin önemli ölçüde çözüldüğünü, MÜMSAD üyesi firmaların trans yağ üretmediğini belirten Yurdagül, pazarın yüzde 90'ının da üye firmalara ait olduğuna dikkat çekti. 

Ekleme Tarihi
22.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bitkisel yağlar ve GDO




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız