Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ANIZ anız 

Orman İşletme Müdürü Hacıoğlu: Anız yakmak orman yangınlarına davetiye çıkarıyor.

Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, hasat sonrası anız yakmanın orman yangınlarına davetiye çıkardığını söyledi. Hasat sonrası anız yakmanın ormanlık alanlarda büyük risk oluşturduğunu belirten Hacıoğlu, yakma sonrası kontrolden çıkan ateşin binlerce hektarlık ormanlık alanı bir anda yok edebileceğini ifade etti.

Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, açıklamasında, son günlerde anız yakmaları ile ilgili şikayet aldıklarını belirtti. Hacıoğlu, anız yakmanın aynı zamanda toprağı besleyen canlıları da yaktığı için ekolojik sisteme de çok büyük zararı olduğunu kaydetti.

Poyrazlı havanın orman yangınları için tehlikeli zaman dilimleri olduğunun altını çizen Hacıoğlu, bu havalarda sorumlu vatandaşlık gereği dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi. Hacıoğlu, "Hasat sonrası anız yakımın toprağı besleme adına hiç bir yararı yok. Zararlı. Anız yakımı ile toprağı besleyen ve canlı tutan canlılar yanarak ölüyor. Anız yakımı çok tehlikeli. Yakımda kontrolden çıkan bir kıvılcım ormanlık alanlarda binlerce hektar ormanlık alanı yok edebilir. Zaten orman yangınlarının yüzde 97'si insan eli ile çıkıyor. Ormanlarımızın ve verimli topraklarımızın geleceği için anız yakmayalım. Anız yakımı ile toprağı besleyen milyonlarca canlı yok oluyor." diye konuştu.

Öte yandan, Manavgat Tarım İlçe Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Eski, Manavgat'ta buğday hasadı sonrası çiftçilerin anızlarını yakması için köylerde bilgilendirme toplantılarını yaptıklarını söyledi. Eski, hasat sonrası anız ve kuru ot yakmanın orman yangınlarına davetiye çıkardığını belirtti. Hakan Eski, ormanların korunması ve olası yangınların önüne geçmek için orman teşkilatı ile birlikte koordineli çalışma yaptıklarını kaydetti. Eski, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasat sonrası anız yakımı çok tehlikeli. Anız yakımı ile verimli topraklarımızı öldürüyoruz. Anız yakmakla toprağı besleyen canlılar da ölüyor. Çiftçilerimizin anızlarını yakma yerine yeşil gübre yapmasını istiyoruz. Köy köy dolaşarak köylülerimizi anızlarını yakmama konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Anız yakımını önlemede eğitimin çok önemli olduğunan inanıyoruz."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Anız yakmak orman yangınlarına davetiye çıkarıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız