Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dağ çileklerini yağmur vurdu IcerikbannerUrl

DAĞ ÇİLEKLERİNİ YAĞMUR VURDU -BURSA'NIN BÜYÜKORHAN, ORHANELİ, KELES VE HARMANCIK İLCELERİNDE YILDA 25 BİN TONUN ÜZERİNDE ÇİLEK ÜRETİLİYOR -BU YIL YAĞIŞLARIN FAZLA OLMASI NEDENİYLE ÜRETİMİN 12 BİN TONA KADAR DÜŞTÜĞÜ BÖLGEDE, ÇİLEĞİN KİLOGRAM FİYATI 1 LİRA 80 KURUŞA KADAR ÇIKTI 

BURSA (A.A) - Bursa'nın dağlık ilçeleri olan Büyükorhan, Keles, Harmancık ve Orhaneli'de yılda 25 bin tonun üzerinde çilek üretimi yapılırken, bu yıl etkili olan yağışlar nedeniyle rekoltenin 12 bin tona kadar düştüğü bildirildi.
 
     Büyükorhan Ziraat Odası Başkanı Harun Baş, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, dağ ilçelerindeki arazi ve iklim yapısı nedeniyle her üç aileden birinin çilek üretimi yaptığını söyledi.
     Genellikle 3-5 dönümlük arazilerde çilek üretildiğini dile getiren Baş, bu yüzden üretimin sınırlı kaldığını, üreticilerin fazla gelir sağlayamadığını anlattı.
     Baş, ilçelerinde yılda ortalama 6 bin ton, Orhaneli'de 10 bin ton, Keles'te 6 ve Harmancık'ta 3 bin ton civarında çilek yetiştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Bursa'nın dağ ilçelerindeki yılık çilek üretimi 25 bin tonun üzerine çıkıyor. Bu yıl yağışlar nedeniyle ciddi oranda rekolte kaybı yaşandı. Fazla yağış ve sis olduğu için çilek beklenen oranda güneş yüzü görmedi. Bu da verimi etkiledi. Ayrıca yağmurun etkisiyle toprakla fazla temas, ürünü çürüttü. Toplam üretim 12 bin tonun altına kadar düştü.''
     Verim düşüklüğü nedeniyle dağ çileklerinin fiyatının arttığını vurgulayan Baş, ''Geçen yıl 50-80 kuruş arasında satılan çileğin kilosu, bu yıl 1 lira 80 kuruşu kadar çıktı. Üretici, rekoltenin düşüklüğüne üzülürken, fiyatın artmasına sevindi. Toptan fiyattaki yükseklik sofraya yansıdı. Market ve pazarlarda dağ çileği, 3 liranın üzerinde satıldı'' dedi.
     Baş, dağ ilçelerinde yetiştirilen çileklerin aromalı kokusu ve lezzetiyle büyük talep gördüğünü belirterek, ''Kokulu çilek olduğu için sofralık tercih ediliyor. Biraz daha küçük olanları, ev yapımı reçeller için kullanılıyor. Önümüzde 10-15 günlük süre kaldı. Bu zaman diliminde dağ çileğini tadamayanlar bir yıl beklemek zorunda kalacak'' diye konuştu.
     Üreticilerin bu yıl oluşan fiyatlardan memnun olduğunu ifade eden Baş, fiyat istikrarının bu şekilde sağlanması durumunda dağ ilçelerindeki çilek üretiminin daha da artacağını, bölge ekonomisine katkısı dolayısıyla göçün bir miktar önlenebileceğini söyledi. 

Ekleme Tarihi
27.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dağ çileklerini yağmur vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız