Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kapari, Elbistan için umut oldu 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elbistan Meslek Yüksek Okulu (EMYO) tarafından kısa süre önce gündeme getirilen 'Kapari Projesi' ilgi çekmeye başladı. Bölgeye giden Kaymakam Metin Maytalman ve İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, Kapari bitkisini yakından inceledi.
 
EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici ile görüşen Kaymakam Maytalman, bu konuda neler yapılabileceği konusunda görüş alış-verişinde bulundu. Meslek Yüksek Okulu bünyesinde yer alan ve takip edilmek maksadıyla kayıt altına alınan Kapari bitkisi ile ilgili Kaymakam Metin Maytalman’a bilgi veren Okul Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, bu bitkinin bölge için bir umut olabileceğini aktardı.
Binici, “Resmi rakamlara göre, bir yılda 9 bin 500 ton yurt dışından Kapari ithal edilmiş. İthalat rakamlarında bunu görebiliyoruz. Bu işi Tokat, Denizli gibi yerler iyi yapıyor ve yurt dışına ihracat yapıyor. Elbistan, bu bitki için mükemmel bir yer. Toprak yapısı buna çok uygun. Bölge kireç kayalıklarından oluşuyor. Kapari bitkisi sağlık sektöründe değerlendirildiği gibi kozmetik alanında da kullanılıyor.” diye konuştu.
Afşin-Elbistan Termik Santrali tarafından kömür alımından sonra yeşillendirme çalışmaları kapsamında Kapari’nin çok ciddi faydalar sağlayabileceğini anlatan Binici, “Kapari birçok bölgede erozyona karşı da kullanılıyor. Toprağı tutuyor. Hem sağlık alanında ilaç yapımında kullanılıyor, hem toprağa faydalı, hem kozmetik sektöründe. Bir bitki ancak bu kadar fayda sağlayabilir.” görüşünü aktardı.
Bitkiyi yakından inceleyen ve tadına bakan Kaymakam Metin Maytalman ise bölge çiftçisi için umut olabileceğini vurguladı. Bu konuda yeterli bilgi sahibi olunmadığını anlatan Maytalman, “Kapari, bizim çok fazla bilmediğimiz bir bitki. Burada istediğimiz gibi yetiştirebilecek miyiz? Çiftçilerimiz buna ilgi gösterecek mi? Üretildiğinde satışı yapılabilecek mi? Bu konularda yeterli bilgi ve birikimimiz yok. Gerek bitki konusunda uzman, gerek pazarlama konusunda ve yetiştiriciliği konusunda uzman kişilerle görüşüp uygulanabilirliğini düşüneceğiz. Sonuç olarak bölge çiftçisi için yeni bir bitki. Meralarda yetişiyor ama kimse önemini bilmiyor.” dedi. Bitkinin öneminin kavranması açısından yüksek okulun yaptığı çalışmayı önemsediğini aktaran Maytalman, bu konuda gerekli yerler ile görüşülebileceğini belirtti.
İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz da Gebere olarak bilinen Kapari’nin, bir çok sektörde kullanıldığına dikkat çekti. Yılmaz, “Elbistan’a bağlı Demircilik beldesi, Sultankorusu köy grubu ve Kalaycık Köyü'nde kendiliğinden yetişen bu bitki değerlendirilmeli. Bunun kazançlı olup olmayacağını, getirilerini ya da olumsuzlukları iyi irdelemek gerekiyor. Çiftçilerimize tavsiye etmemiz için yeterli bilgi ve birikimimiz yok. Uzmanlar ile görüşeceğiz. Yapacağımız görüşmeler sonunda ne yapılacağına karar verebiliriz.” ifadesini kullandı. Meslek Yüksek Okulu yetkilileri, daha sonra Kaymakam Metin Maytalman ile Tarım Müdürü Recep Yılmaz’a, okul bünyesinde yapılan organik karpuz üretimi, yeşil alan çalışması ile ilgili çalışmaları gösterdiler.
KAPARİ NEDİR?
 
Güneş seven, sıcak bölgelerde yetişen gebereotu olarak bilinen Kapari önemli miktarda döviz getiren bir bitki. Yaz aylarında, atıl iş gücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük bir avantaj. Çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisidir. Bu bitki, yurdumuzun uygun bölgelerinde, erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkilerinin yetişmediği ya da ekonomik gelir elde edilemeyen güneye meyilli arazilerde yetiştirilerek daha çok döviz geliri sağlanıp işsizlik kısmen önlenebilir. Gebereotu yetiştiriciliği mutlaka tohumla üretilen fidanlarla yapılmalıdır. Almanlar, Kapari karpuzlarının salamurasını yapıyor. Sosunu 472 çeşit yemekte kullanıyor. İspanyollar, yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini “Milli Bitki” ilan ettiler ve devlet korumasına aldılar.
KAPARİ’NİN FAYDALARI
 
Burdur başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri, Orta Anadolu Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güney Doğu illerinde doğal olarak yetişen kapari (gebere otu), çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitki. Fosfor, Potasyum ve Kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Kabızlık giderici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığına, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici, multipl skleroz MS hastalığna faydalı olduğu belirtiliyor. 

Ekleme Tarihi
29.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kapari, Elbistan için umut oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız